Szombathelyi Polgár Kulturális Alapítvány

2019.04.02. 07:30

A családban az erő – Képzések, szabadidős programok, workshopok sorát zárták

Két év alatt a korábbihoz képest megtízszereződött a tevékenységük, népszerűek voltak a rendezvényeik – véget ért a Szombathelyi Polgár Kulturális Alapítvány Családban az erő című programsorozata, vasárnap a Cornelius Házban összegeztek.

Tóth Kata

A Szombathelyi Polgár Kulturális Alapítvány a Védőháló a családokért program támogatásával valósította meg a Családban az erő elnevezésű sorozatát, amely a korábbinál több, családoknak szóló szabadidős tevékenységre és képzésre adott lehetőséget.

Szakembereket – pszichológusokat, gyermekorvost, párkapcsolati terapeutát, bölcsőde- és óvodavezetőt, ifjúsági lelkészt, családjogi ügyvédet, gyógyszerészt és generációkutatót – vontak be az előadásokba. Gyakorló és leendő szülőket szólítottak meg, a mindennapi élet kihívásaiban segítették célcsoportjaikat.

A Polgár Kulturális Alapítvány rendezvénye ismét megtöltötte a Cornelius Házat Fotók: Horváth Balázs

Négy családi napot szerveztek meghívott előadókkal, ezek közül kettőnek a Balaton-parti Diska-major, az egyik őszinek az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium adott otthont – az előadásokból kiadvány született. Keszthelyen az ifjúsági táborban 160 órányi személyes tanácsadást tartottak szakemberek fiataloknak, hatrészes, családi életre felkészítő workshopjuk a társválasztás témakörében mélyedt el tizen- és huszonévesekkel, további négy alkalommal pedig keresztény ifjúsági gyermekfelügyelőket képeztek. Rendezvényeiket rendszerint az előre tervezetthez képest háromszor többen látogatták, számolt be a projektzárón az alapítvány kuratóriumának elnöke, a projekt szakmai vezetője, Tájmel Andrea. Hozzátette még: a megkezdett munkát feltétlenül folytatni szeretnék.

– Európát ma az üres bölcsők kontinenseként határozhatjuk meg. Hacsak nem történik gyökeres fordulat, civilizációnk a lassú öngyilkosság útjára lép – erről már dr. Hende Csaba, az Ország­gyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő beszélt. Kijelentette: a családok és gyermekek iránti elkötelezettség tekintetében ma Magyarországon pártoktól függetlenül egyetértés van. A családvédelmi akcióterv 85–90 százalékos támogatottságot élvez. Majd ismertette az intézkedéscsomagot, egyebek mellett a fiatal házasok babaváró támogatását, a nagycsaládosok autóvásárlási programját, a nagyszülői gyedet, a csok kedvezményes hitelét, a teljes bölcsődei ellátást és a négy gyermeket szülő nők életre szóló szja-mentességét.

Petrőcz Katalin rádiós műsorvezető a zárókiadványról beszélt, amely a több hónapon keresztül megvalósult előadásokat összegző írásokat tartalmaz például a társválasztásról, a kisgyermekkor és a kamaszkor kérdéseiről. Mint mondta: az előadások mind arra szolgáltak, hogy követni tudjuk az új jelenségeket a gyereknevelés, a család, a házasság témájában. Új fogalmakat ragadott ki a kötetből, amelyek azt igazolják, hogy a világ nagyon felgyorsult – digitális lábnyom, globális nemzedék, identitás-diffúzió, kapunyitási pánik –, de valójában régóta meglévő jelenségeket takarnak.

Dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke köszöntőjében a kormány családokat támogató intézkedéseire hívta fel a figyelmet

A generációk közötti együttműködés jegyében életre hívott ünnepségen és a vasárnapi rendezvényen ismét részt vettek a sorozat előadói, közreműködői, támogatói. A nyitóbeszédek után szülőknek szóló kerekasztal-beszélgetés kezdődött Pénzes Zoltán családterapeuta, dr. Szabó Patrik ügyvéd, Petőfi Mónika pszichológus, Petrőcz Katalin és Czubor Ferenc, a Hit Gyülekezete lelkésze közreműködésével – amely elsősorban az értékteremtő, értékvédő család védőháló szerepét hangsúlyozta. A jól működő család egyrészt a kapcsolatok megélésének színtere, de létrehozója és őrzője is egyben. A család adta biztonság, az abban való felnövekedés kincs. Érdemes védeni a házassági kapcsolatot, és a win-win (mindkét fél győz-győz) megközelítést választani, amelyben a felek együtt állnak szemben a problémákkal, együtt keresik a megoldást és hoznak döntést. A gyerekeknek bábszínházzal készültek a szervezők. Amerikai iskolabusz szállította őket az előadásra, előtte, utána a város határán kívül is ment velük egy-egy nagy körre. Sütipiknik, házaspár-fotózás és családi mesekoncert zárta a programot. Az utóbbit Kádár Annamária mesepszichológus, tréner múlt szeptemberi előadása ihlette, aki szerint jó, ha minden családnak megvan a saját életmeséje. Tájmel Andrea az együtt énekelt dalokon és verseken kívül egy ilyen családi életmesét adott át a köréje gyűlt gyerekeknek: egy házaspárról, akik, miután felnőttek a gyerekeik, nevelőszülőséget vállaltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában