Burgenlandi várak szezonnyitója

2019.04.10. 17:30

Kőszeg is meghívást kapott a Kastélyút Egyesület városszalónaki rendezvényére

Ausztriában vendégeskedett Kőszeg, a város egyedüli magyarországi partnerként vett részt az ausztriai Schlösserstraße, azaz Kastélyút Egyesület burgenlandi várainak közös tájékoztatóján.

Nemes Judit

Básthy Béla (jobbra) kőszegi alpolgármester az osztrák rendezvényen

Fotó: VN/Burg Stadtschlaining

Négy burgenlandi és a Kastélyút Egyesület elnöke révén egy stájerországi vár, valamint Kőszeg képviselete vett részt múlt héten azon a rendezvényen, amelyen egy közös tájékoztatón nemcsak bemutatták történelmi épületeiket összekötő projektjüket, hanem betekintést nyújtottak idei programtervezetükbe is.

Werner Glösl, a nagysza­ló­na­ki tavaszi zenei fesztivál igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a burgenlandi várak tavasszal, áprilisban nyitnak újra, így a találkozó igazi szezonindítónak tekinthető.

Az ülésen először négy vár, a lékai/lockenhausi, a vá­ros­sza­lónaki/stadtschlainingi, a németújvári/güssingi és a vasdobrai/Neuhaus am Klausenbach-i kastélyokhoz körtúrában tervezett kirándulások kedvezményes látogatási módját ismertették, majd bemutatták az idei rendezvényeiket.

Kiemelték a lékai vár júniusi Lovagok világa című fesztiválját, a 38. kamarazenei fesztivált és a Dracula-programot, a Tábor kastélyban tartandó augusztusi jOPERA-t – amelyben idén a Martha című Von Flotow-operát adják elő; a németújvári Batthyány-kastély Kultúrnyarát és a szalónaki vár tavaszi hangok sorozatát. A Klangfrühling minden évben május végén egy héten át tart, és nagyon hasonló az augusztus végi kőszegi Hangzó város fesztiválhoz.

Básthy Béla (jobbra) kőszegi alpolgármester az osztrák rendezvényen
Fotó: VN/Burg Stadtschlaining

A négy burgenlandi vár képviselője egyben bejelentette, hogy kombinált kedvezményes jegyet bocsátanak ki, mellyel a szezon folyamán mind a négy vár meglátogatható.

– Városunk szempontjából fontos, hogy a Jurisics-vár, a natúrpark és az önkormányzat is évek óta együttműködik a lékaiakkal és a városszalónakiakkal, valamint keressük a lehetőséget a többi várral is. Ezek a kapcsolatok azt eredményezték – több közös eseményt követően –, hogy elhívtak minket a szezonnyitóra, fontosnak tartották, hogy mi is ott legyünk. Andreas Bardeau elnök átadott egy együttműködésre hívó levelet a Kastélyút Egyesülettel – mondta el Básthy Béla, Kőszeg alpolgármestere.

Hozzátette: az ülésen az osztrákok és a magyarok részéről is elhangzott, hogy ezek a burgenlandi várak nagyon sok magyar vendéget fogadnak – látogatóik nagyjából fele Magyarországról érkezik –, és a kiállítási anyagaik nagyrészt magyar nyelven is elérhetők. Básthy Béla kiemelte még:

– Kőszeg Burgenland kapujaként évek óta a közeli, határon túli ausztriai területeket felfedezni szándékozó magyarok egyfajta támaszpontjaként tekint magára. Sok vendég azért is jön hozzánk, hogy innen fedezze fel a kőszegi vár mellett a szomszédban találhatókat is. Turisztikai desztinációként arra törekszünk, hogy a határ mindkét oldalán segíteni tudjunk az ide érkezőknek történelmi és természeti értékeink, örökségünk felfedezésében.

A további tervek részeként szóba került a rendezvényen egy határon átnyúló pályázati együttműködés lehetősége a várak és kastélyok vonatkozásában, amiben Kőszeg részt venne. Az alpolgármestertől megtudtuk: sikerrel viszik az Alpannonia és a Veloregio határon átnyúló, turisztikai célú projekteket; a szándék és a képesség adott a város részéről, hogy újabbhoz csatlakozzon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában