Hosszúperesztegen nyílt kiállítása

2019.04.12. 14:00

Különleges hobbi – Élményeket és autogramokat gyűjt a sárvári fiatalember

Különleges hobbit választott magának a húszéves sárvári Molnár Domonkos: évek óta autogramokat gyűjt. Kollekciójának egy részét a hosszúperesztegi művelődési házban mutatták be.

Tóth Kata

Molnár Domonkos a tájékozódásban is segített a megnyitón

Fotó: VN/Benkő Dezső

Alig öt év alatt háromszáz értékes aláírást számláló gyűjteményt mondhat magáénak Molnár Domonkos, aki a zajos bulik helyett középiskolás évei alatt inkább autogramvadászattal töltötte az idejét. A hosszúperesztegi művelődési ház meghívására most a nagyközönség is megismerheti a fiatalember szabadidős tevékenységének eredményét. Domonkost Kéthelyi Dóra művelődésszervező, művelődésiház-vezető köszöntötte a megnyitón.

Mint kiderült, 2014-ben a Madách Színházban egy Mary Poppins-előadással kezdődött minden: a fiúra olyan nagy hatással volt Polyák Lilla, Dunai Tamás, Lőte Attila és Csonka András játéka, hogy elhatározta, megvárja és megszólítja a művészeket, aláíratja velük a műsorfüzetet.

Még azon a nyáron Ti­hanyban, a szabadtéri színpadon a Csakazértis szerelem című zenés darab bemutatója után a színházjegyre került Sasvári Sándor, Sövegjártó Áron és Mikó István kézjegye. A jegy azonban egyszer csak eltűnt, a fiatalembert pedig nyugtalanította, hogyan tudná pótolni a veszteséget. Az Óbudai Kulturális Központban aztán műsorra tűzték a darabot, ott újra beszerezte az aláírásokat – igaz, később az eredeti színházjegy is előkerült –, és ugyanott találkozhatott Patkó Bélával, vagy ahogyan mindenki ismeri: Kikivel, akitől egy dedikált Első Emelet-cédét is kapott ajándékba.

Gimnazistaként kezdődött a komoly gyűjtés, kialakultak a színházrajongó fiú módszerei és meglettek az állandó segítői.

Számára a legizgalmasabb mindig az, ha személyesen ér­heti el a művészeket előadás előtt vagy után, ha a gyűjtő jelenlétében, személyes kommunikáció közepette látják el kézjegyükkel a műsorfüzetet vagy a róluk készült, előre kinyomtatott fotót.

Molnár Domonkos a megnyitón – a sárga labdán a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdacsapat aláírása szerepel, ajándékba kapta
Fotó: VN/Benkő Dezső

Bár ugyancsak hatékony módszernek bizonyult levélben az ismert emberek lakcímére küldeni a fotót válaszborítékkal, aztán a következő napokban, hetekben figyelni a postaládát, hogy figyelembe vették-e kérését. Így lett meg például Gór Nagy Mária, Balázs Fecó vagy Balázsovits Lajos kézjegye. Eleinte a színészek kerültek érdeklődésének középpontjába, később sportolók, képzőművészek, épí­tészek, tudósok, rendezők, filmes szakemberek is szóba jöhettek. A fő szempont a jelentős teljesítmény – legyen az bármely terület – és az ezzel járó hírnév.

Néhány név a gyűjteményből: Farkas Bertalan űrhajós, Koltai Lajos operatőr-rendező, Sára Sándor operatőr, Jankovics Marcell rendező és Vadász György Prima Primissima, Kossuth- és Ybl-díjas építész.

Domonkosnak – aki időközben leérettségizett, a fővárosba költözött, egyetemista lett – a nagymamája az egyik fő szövetségese és támogatója az aláírások gyűjtésében.

A kultúra és a művészetek fellegváraként számontartott nagy­város pedig bőven kínál alkalmat és lehetőséget, hogy az alig öt év alatt 300 aláírást számláló gyűjtemény folyamatosan gazdagodjon. Csak győzze Domonkos!

A hosszúperesztegi művelődési házban Ferenczi Mer­cédesz éneke és gitárjátéka indította és zárta a megnyitót.

A nem mindennapi kiállítás közönsége pedig hosszan böngészte az izgalmas kollekciót, ismerősöket, kedvenceket keresve: a személyességért most a gyűjtő, Molnár Domonkos volt a felelős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában