Jól fejlődő agrárgazdaság

2019.04.05. 07:00

Május végén a magyar gazdák védelméről is döntünk

Országjáró körúton vesz részt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, Győrffy Balázs, aki a Nádasdy-várban tartott fórumot.

Pajor András

A brüsszeli bürokraták a gazdák pénzét ne költhessék el a migrációra – mondta a sárvári gazdafórumon Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke Fotó: PÁS

– Teljességgel elfogadhatatlan, hogy az Európai Unióban az agrártámogatások csökkentésével akarnak forrást teremteni a migráció költségeinek fedezésére – hangsúlyozta Ágh Péter országgyűlési képviselő, az agrárfórum házigazdája.

Győrffy Balázs bemutatta a Szövetségben a magyar gazdákért című tájékoztató kiadványt, amely az elmúlt nyolc év agrárgazdasági eredményeit foglalta össze.

– Büszkék lehetünk a mögöttünk lévő időszakra, hisz óriási eredményeket értünk el, amivel az agrárágazat is hozzá tudott járulni a nemzetgazdaság fejlődéséhez. EP választás előtt állunk, és ilyenkor érdemes vissza és előre is tekinteni, hogy felelős döntést hozhassunk – emlékeztetett a NAK elnöke. Megemlítette, hogy hazánkban több mint 500 ezer család él az agrárgazdaságból, ők kiemelt, fontos társadalmi csoportot képviselnek.

2010 óta a mezőgazdaság teljesítménye folyamatosan e­mel­kedett, 2010-2018 között folyó áron 1800 milliárd forintról 2700 milliárd forintra növekedett az agrárium kibocsátása. Az agrárexport ezen időszak alatt a másfélszeresére emelkedett. Az elmúlt időszak agrárpolitikája igazolta, hogy a kormányzat felelősen gondolkodik a magyar vidékről – foglalta össze az agrárkamara vezetője.

A magyar mezőgazdaságnak a legnagyobb kihívással az Európai Unióval kell szembenéznie, közös agrárpolitikájának jövőbeli tervei már ismertek és aggodalomra adhatnak okot.

– A brüsszeli bürokraták egész döbbenetes számokat hoztak nyilvánosságra. 2020 után 15-20 százalékkal csökkentenék az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat, hogy az elvont forrásokat, a gazdák pénzét a migrációra költsék – emelte ki Győrffy Balázs. Hozzátéve, hogy ez visszavetné a magyar mezőgazdaság további fejlődését, csökkentené az élelmiszer-előállítás biztonságát és az ágazat munkaerőmegtartó-képességét.

A Magyarországnak jutó források megőrzésének társadalmi támogatottságát mutatja, az Európai Bizottság felé demonstrálva, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetség által online és papíralapon meghirdetett petíció, amit már több mint 150 ezren aláírtak – számolt be Győrffy Balázs. Az EP választáson arról is dönthetünk, hogy megvédjük-e az agrártámogatásokat és a magyar gazdákat – hangzott el a fórumon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában