Program

2019.04.23. 07:00

Önkéntes diákokkal vágtak neki a lepkék feltérképezésének Szombathelyen

A megye lepkeállományának felmérésében kéri középiskolás önkéntesek segítségét a nemzeti park. A Herman Ottó diákjainak kedvcsináló lepkészést is tartottak.

Budai Dávid

Fotó: Unger Tamás

Az Őrségi Nemzeti Park igazgatósága lepkészni hívta a Herman Ottó Szakgimnázium diákjait egy hete, az iskola mellett elterülő rétre. A tanulók nemcsak kipróbálhatták szakértők segítségével a lepkeháló használatát és így megismerkedhettek néhány fajjal, mint amilyen a védett farkas­almalepke, vagy a rácsos rétiaraszoló, de jelentkezhettek a nemzeti park tavaly ősszel indított programjára is. A Deutsche Bundesstiftung Umwelt által támogatott „Lepke-háló: Nappali lepke felmérés önkéntesekkel” projekt 2018 októbere óta működik. A német-magyar közreműködésből életre hívott kezdeményezés célja a lepkeállomány feltérképezése.

 

Dr. Szentirmai István elmondta, olyan lelkes, főként középiskolás önkénteseket keresnek, akik egy, a lakóhelyük környékén található kisebb terület bejárásával és lepkefaunájának felmérésével elősegítik a megye lepkevilágának pontosabb megismerését és megóvását. Az önkéntesek cserébe lepkehatározó könyvet, lepkehálót és egy adatgyűjtő mobil alkalmazást kapnak, valamint ingyenes képzéseken és találkozókon vehetnek részt. Amellett, hogy komolyan hozzájárulhatnak Vas megye természeti értékeinek megőrzéséhez, egy valódi kaland részesei lehetnek, ráadásul a kötelező ötven­órás közösségi szolgálatukat is teljesíthetik. Jelenleg több mint húszan vesznek részt a programban, köztük van a 9. osztályos Lovranics Dávid is, aki Táplánszentkereszt mellett már legalább harminc különböző lepkefajt azonosított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában