Muzsikál az erdő

2019.04.13. 07:00

Örökké valóság címmel jelent meg a József Attila pályázat idei antológiája

A költészet napjához kapcsolódóan tartották tegnap a XXV. Országos József Attila Mese-, Vers- és Novellaíró Pályázat eredményhirdetését és a Muzsikál az erdő című antológia könyvbemutatóját Oladon.

Merklin Tímea

A gyermek és ifjúsági írók legjobb versei egy kötetben

Fotó: Horváth Balázs

A negyedszázados, nem csak az országhatárokat, de még a Kárpát-medencét is kinőtt József Attila Mese-, Vers- és Novellaíró Pályázat iskolás nemzedékek életét színesítette meg. Az első pályázók már talán kisgyermekeiket ringatják. Sok diák első osztályosként jelentkezett először, és a középiskola végéig hűséges pályázó maradt. A városiként indult kezdeményezés tizenegyedik éve bejárja a világot, a Karib-térségtől Amerikáig. A legnagyobb számban a szomszédos országok magyarlakta területeiről érkeznek alkotások, 2019-ben közel 150 mű érkezett innen, elsősorban Erdélyből. A díjazottak között is 11 külhoni magyar diák van.

A gyermek és ifjúsági írók legjobb versei egy kötetben
Fotó: Horváth Balázs

A SZOSZSZC Oladi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája színháztermében tartott rendezvényen köszöntőt mondtak a pályázatot szervező intézmény vezetői, Sipos László igazgató és Takács Imréné, az Oladi Általános Iskola intézményvezetője. Dr. Puskás Tivadar polgármester hangsúlyozta, hogy fontos versben, irodalomban, nyelvben gondolkodni, mert ez a magyarságunkat jelenti. Ez a pályázat túlnőtt a Kárpát-medencén, de még Európán is, vagyis még a kontinensen túl is tudják, hogy van itt egy irodalmi megmérettetés minden áprilisban, és művelik a nyelvünket velünk együtt, ami így a jövő számára megmarad. Fodor István tankerület-igazgató a gyerekekhez szólva kiemelte, milyen jó, hogy hittek abban, hogy érdemes leírni, amit gondoltak – ebben a felnőttek már kevésbé hisznek –, ebből épül a kultúra, ha közösen kapaszkodunk abba, ami összeköt, a magyar nyelvbe.

A 2019. évi pályázat legjobb alkotásaiból válogató kötet – a gyermek- és ifjúsági írók legújabb antológiája – „Örökké valóság” címmel született meg. A zsűrielnök és a kötet szerkesztője, Pósfai János arról beszélt, hogy az írásokban lélek lakik, és benne vannak a jövő irodalmának magjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában