Szerethető matematika

2019.04.05. 11:30

SZEMA – A mindennapi életben hasznosítható tudást mérték az ELTE SEK dísztermében

Rekordszámú, 28 csapat gyűlt össze csütörtökön az ELTE SEK dísztermében a SZEMA – SZErethető MAtematika versenyen. Tizenhét vasi iskolából 19 szakgimnáziumi és 9 szakközépiskolai team mérte össze tudását a tan­óraihoz képest életszerűbb, játékos módon. 

Tóth Kata

Kilencedik, tizedik évfolyamokból verbuválódtak a csapatok – megtöltötték a dísztermet Fotó: Cseh Gábor

A verseny nyolc éve ugyanazon szisztéma alapján zajlik: az idén is öt feladatsort kellett megoldaniuk a háromfős csapatoknak ötféle témában. Akadt a példák között matematikai totó, ami csak a nevében totó, a megoldása tudást követelt. Szerepelt kompetenciamérő feladatsor, érdekes geometria, a mindennapokkal foglalkozó matematika és rejtvények, fejtörők is. Szakképző iskolákban tanuló fiatalokról lévén szó, a feladványok illeszkedtek a vendéglátós, az építőipari szakmákhoz.

Nem a tárgyi, sokkal inkább a mindennapi életben hasznosítható tudást, a kreativitást, az életszerű ötleteket célozták és értékelték, tudtuk meg Tóth­né Nagy Emesétől, a szentgotthárdi III. Béla szakképző iskola matematikatanárától, a SZEMA egyik főszervezőjétől. A gyerekek kaptak előzetes segítséget: léteznek a hagyományostól eltérő feladatok, gyűjtemények az interneten, és az előző évek feladatsoraihoz is hozzáférhettek a megoldásokkal együtt. Így készült a hefelés Király Lajos, Vámosi Petra és Kántor Natália is.

Kilencedik, tizedik évfolyamokból verbuválódtak a csapatok – megtöltötték a dísztermet
Fotó: Cseh Gábor

A verseny előtti hetekben délutánonként többször összeültek, együtt törték a fejüket. Magasépítő technikusnak tanulnak, arra számítottak, hogy a térgeometriai feladatokkal könnyebben megbirkóznak. Az öt feladatsort húszpercenként egymás után kapták meg a gyerekek – pontosan 100 percig tartott a megmérettetés. Szakmai zsűri javította a beadott lapokat. Minden feladatsor húsz pontot ért, a százas összpontszámot könnyű volt százalékolni a végén, bár az eredmények összesítését az informatikára bízták. A szakgimnáziumok közül a Savaria Triumvirátus csapata, a szakközépiskolák kategóriájában a körmendi Rázsó iskola Rázsós Törpördögei nyertek.

A versenyt a szakképzési centrumok, a zalaegerszegi Pedagógiai Oktatási Központ és a szombathelyi közgyűlés oktatási és szociális bizottsága is támogatta. Rettegi Attila elnök köszöntötte tegnap az egybegyűlteket. A szervezők, mint megtudtuk, jövőre az internetet, az okostelefonokat, tableteket is bevonják a versenybe. Hosszabb távú fejlesztési elképzelésük: a megye-, majd az országhatárt is átlépve bővítik a résztvevők körét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában