Zrínyi Ilona Matematikaverseny országos döntő

2019.04.15. 07:00

Szombathelyen versenyeztek az ország legjobb matekosai

A hétvégén 30. alkalommal rendezték meg a Zrínyi Ilona Matematikaverseny országos döntőjét. A programnak idén először Szombathely adott otthont.

Lakosi Gabriella

Csaknem 700 diák érkezett a Zrínyi Ilona Matematikaverseny utolsó fordulójára

Fotó: Cseh Gábor

A versenyt a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány szervezte. Céljai közé tartozik, hogy terjesszék a matematikai és természettudományos műveltséget – különös tekintettel a 8–14 éves korosztályra.

Az előző évekhez hasonlóan idén is 2144 iskola csaknem 60 ezer tanulója vett részt a verseny első fordulóján, február 15-én. Közöttük jelentős számban indultak határon túli magyar diákok – összesen 14 ezer 600 – Erdélyből, Ukrajnából, Szlovákiából, a Vajda­ságból.

A döntőre végül 673 gyerek kapott meghívót, ennyien érkeztek pénteken Szombathelyre.

Csaknem 700 diák érkezett a Zrínyi Ilona Matematikaverseny utolsó fordulójára
Fotó: Cseh Gábor

Nagy Tibor, a ­MATEGYE alapítvány képviselője azt mondta, minden második évben Kecskeméten rendezik a döntőt, a köztes időben jelentkezhetnek azok a városok, amelyek szívesen helyt adnának a döntőnek. Szombathely is vállalta a szervezést, így idén itt, a sportházban tartották a megmérettetést. Hozzátette: elégedettek, mindenhonnan a támogatást érezték. Külön örült, hogy az egyetem is vállalta, hogy a verseny után programokkal készül a diákoknak. A szombat délelőtti verseny után így számos lehetőség állt a 2–12. évfolyamos diákok előtt.

Megyénkből a legeredményesebb diák Horváth Áron volt, ő a tizedik évfolyamosok között országosan a nyolcadik helyet szerezte meg. Hatodik alkalommal jutott a döntőbe, rutinos versenyzőként indult.

A legeredményesebb általános iskolák közül a megyei első helyet a Zrínyi Ilona Általános Iskola szerezte meg, a nyolcosztályos gimnáziumok országos rangsorában hetedik lett a Bolyai, míg a négyosztályosok között az NLG a tizenkettedik helyre jutott fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában