Színes programok

2019.04.12. 07:00

Szombattól nyitva a húsvéti vásár Szombathelyen

Az idei húsvét előtt is vásárral, színes programokkal várják a látogatókat a Fő téren. A forgatagot szombaton nyitják meg, a programfolyammal egészen nagyhét szerdájáig szólítják meg az érdeklődőket. Húsvétkor a Vasi Skanzen kínálatából lehet válogatni.

Nemes Judit

Színes programokkal és kirakodóvásárral várja a látogatókat az idei szombathelyi húsvéti vásár. A rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Csapláros Andrea, dr. Puskás Tivadar és Parais István

Fotó: Cseh Gábor

Az idei szombathelyi húsvéti vásár beharangozóját tegnap délután tartották a városházán. Dr. Puskás Tivadar polgármester elmondta: szombattól megkezdődnek a tavaszi ünnep témakörében szervezett programok a Fő téren. Április 13-án 15 órakor nyitják meg a vásárt, amelyen közreműködik a szentpéterfai Koprive Tamburazenekar. Már a nyitónapon különböző rendezvényekkel szólítják meg a közönséget: érkeznek a magyar hagyományőrző faművesek, akik húsvéti bemutatót tartanak, faműves alkotó játszóházzal.

Fotószínház és belvárosi lovaskocsikázás is része lesz a délutánnak. A városvezető kiemelte: – A vásári előkészületek jelenleg is tartanak. A pavilonok többségét elkészítették, hamarosan az árusok is beköltözhetnek. A húsvéti vásár nagyszombatig nyitva tart, hétfőtől csütörtökig 10-től 22 óráig, pénteken, szombaton és vasárnap 23 óráig. A programok szerdával rövid időre befejeződnek, és húsvéthétfőtől a Vasi Skanzenben folytatódnak.

Színes programokkal és kirakodóvásárral várja a látogatókat az idei szombathelyi húsvéti vásár. A rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Csapláros Andrea, dr. Puskás Tivadar és Parais István
Fotó: Cseh Gábor

A tájékoztatón Parais István, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója elmondta:

– Tavaly sikeresen bevezette az önkormányzat a tojásfadíszítést, amely az óvodások és a családok kedvence volt, idén is folytatják a kezdeményezést: jövő héten hétfőtől szerdáig helyi óvodások aggatnak saját díszítésű tojásokat dél­előttönként a Fő térre kihelyezett fára. A kicsik segítségére lesznek majd tűzoltók, akik a díszeket a magasra nyúló ágakra teszik fel. A rendezvények kapcsán kiemelte: nem marad el a helyi hagyományok bemutatása, különböző technikával készített hímes tojásokat lehet megtekinteni. A programsorozat kilenc napon át tart majd – emelte ki az igazgató.

Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója a Vasi Skanzen rendezvényeit emelte ki.

– A hagyományokhoz hűen húsvéti ünnepséget tartunk: 10 órától csokitojásokat kereshetnek a gyerekek a skanzenben, majd 14 órától a tojásfestés és -díszítés kerül a középpontba. Vas megyei kézművesektől lehet megtanulni a különböző technikákat. Kézműves foglalkozásokra várják a gyermekeket: nyúltekét, tojásba vágást, tojásfűzőcskét próbálhatnak ki. Az igazgató hozzátette: húsvéthétfőn 15 órától kicsiket és nagyokat is várnak, az Aranyszamár Bábszínház Az állatok nyelvén tudó juhász című előadását viszi színpadra. 16.30-tól Locsolóversmondás zajlik, majd utána eredményt hirdetnek, 17 órától pedig közös tojásfadíszítés zárja az ünnepi programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában