Beszámoló

2019.04.14. 07:00

Továbbra is ellenőrzést tartanak az osztrákok a határon

További fél évre fenntarthatja a magyar és szlovén határ ellenőrzését Ausztria, a döntésről Herbert Kickl belügyminiszter levélben tájékoztatta az Európai Bizottságot – számolt be róla az orf.

VN

Fenntarthatja a magyar és szlovén határ ellenőrzését novemberig Ausztria – derült ki a napokban Herbert Kickl belügyminiszternek az Európai Bizottsághoz eljuttatott leveléből. Május 12-én jár le az ellenőrzésre vonatkozó korábbi döntés, a tervek szerint nem szüntetnék meg az után sem, hanem még legalább fél évig meghosszabbítanák a rendelkezést, amelyet négy esztendeje, 2015-ben vezettek be nyugati szomszédunknál. Hasonló intézkedések egyébként Franciaországban és Németországban is zajlanak, mindkét állam Ausztriával együtt az ellenőrzések folytatása mellett foglalt állást – írta magyar nyelvű honlapján az orf.

Az osztrák belügyminiszter indoklása szerint a hosszabbítás az országba illegálisan beutazók magas száma miatt szükséges. Hozzátette, a balkáni útvonal mentén elfogottak számának emelkedésével számolnak a következő hónapokban is. A határellenőrzés fenntartásáról egyeztettek a kormánykoalíció pártjaival. A schengeni övezettel megszűnt az állandó határőrizet, 2015 őszén azonban Ausztria és Németország bejelentette, hogy a menedékkérők magas száma miatt átmenetileg ellenőrzik az országuk határain belépőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában