az autóútra tévednek az állatok

2019.04.24. 17:30

Vadakat terelő közutasok – Kétszer jártak őzek az M86-os egy szakaszán

Útra tévedt őzek adtak kétszer is munkát a közútkezelő munkatársainak, de rendőröknek és vadászoknak is húsvéthétfőn Hegyfalunál.

Bakos Ágnes

Itt még a zöldben. A vad általában a csomóponti ágakon jut be az autóutakra

Fotó: Unger Tamás

A hegyfalui körforgalom környékén tévedtek őzek az M86-osra kétszer is húsvét­hétfőn – erősítette meg értesülésünket a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya. Egyszer 12 óra 10 perckor, aztán 14 óra 16 perckor adott munkát vadkiterelés, mindkétszer két-két őz tévedt a gyorsforgalmi úthoz, az útburkolaton kívüli területre – derül ki a közútkezelő válaszából.

Azonnal felhívták az arra autózók figyelmét a vadveszélyre: a változtatható jelzésképű táblákon kiírták, hogy őz van az út közelében. Értesítették a rendőrséget és a vadásztársaságot – minden ilyen esetben ez az eljárás, mondta Gagyi István, az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezetének elnöke.

Ha autópályára vagy autóútra tévedt vadat észlelnek, igyekeznek kiterelni az útról az állatot, vagy ha nincs más megoldás, akkor terítékre kerül. Mindkét húsvéthétfői esetnél sikerült kiterelni az őzeket az M86-os vasi szakasza mellől. Ehhez megnyitották ideigle­nesen az úgynevezett üzemeltetési kaput, azon jutottak ki az őzek. Ehhez az M86-os autóút forgalmát nem kellett megállítani, korlátozni.

A közútkezelő tájékoztatásából kiderül az is, hogy megvizsgálták a védőkerítést mindkét érintett helyszínen, ahol az útra jutottak az őzek: nem találtak sérülést, sem rongálási nyomokat a kerítésen. Vagyis valószínű, hogy a csomóponti ágakon jutottak be az állatok az autóút terü­letére.

Itt még a zöldben. A vad általában a csomóponti ágakon jut be az autóutakra
Fotó: Unger Tamás

A kerítéseket egyébként a helyre jellemző vadhoz méretezik, az útügyi műszaki előírás szerint a kerítés magasságát és kiképzését a gímszarvas előfordulása határozza meg. Azonban hiába megfelelő a kerítés, hermetikusan természetesen nem zárható le egy autópálya, egy autóút, így az M86-os Vas megyei szakasza sem. Ahogy Hegyfalunál is történt: a csomópontok, hidak, felhajtók térségében bejuthatnak az állatok.

Nem véletlen, hogy a csomópontok száz-kétszáz méteres térségében ütnek el leggyakrabban vadállatokat. Vas megyében a vadveszélyre figyelmeztető táblák elhelyezése és karbantartása a területileg illetékes vadásztársaságok feladata – emlékeztet a közútkezelő.

Gagyi István pedig elmondta még: nem kell ahhoz vadászidény, akár egy erdőben kóborló kutya is megriaszthatja az őzeket annyira, hogy az utakra tévedjenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában