Ünnepi szertartások

2019.04.15. 07:00

Virágvasárnap ünnepi liturgiával, barkaszenteléssel és passióval Szombathelyen

Ünnepi liturgiával emlékeztek virágvasárnap a székesegyházban Jézus Jeruzsálembe vonulásáról, a szentmisét dr. Székely János megyés püspök celebrálta.

Nemes Judit

Barkaszentelés – az ág jelképezi a pálmalevelet, amivel Jézust fogadták Jeruzsálemben

Fotó: Horváth Balázs

Ünnepi szentmisét mutatott be tegnap délelőtt dr. Székely János a Sarlós Boldogasszony Székesegyházban: barkaszenteléssel és passióval emlékeztek Jézus bevonulásáról Jeruzsálembe. Az egyházmegye vezetője beszédében úgy fogalmazott: ahogy Krisztus társai vagyunk a kereszt hordozásában, legyünk részesei a feltámadásnak és az örök életnek is.

Barkaszentelés – az ág jelképezi a pálmalevelet, amivel Jézust fogadták Jeruzsálemben
Fotó: Horváth Balázs

A római katolikus egyház liturgiájának része a barka megszentelése: az ág szimbolizálja a pálmalevelet, amivel Jézust fogadták Jeruzsálemben. Az evangélium nem a megszokott rend szerint folytatódott: virágvasárnap a passió dramatikus előadása hangzik el az évközi vasárnapra jutó bibliai részlet helyett. A liturgia zárásában megtudtuk: a nagyheti utolsó keresztutat szerdán tartják, nagycsütörtöktől ünnepi szertartások következnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában