nélkülözhetetlen hangszernek számított

2019.05.13. 07:00

A felsőszölnöki diákok harmonikázni akarnak

Öten – két alsó és három felső tagozatos diák is ismerkedik a hagyományos szlovén hangszer, a harmonika használatával a Kossics József általános iskolában.

Tersztyánszky Krisztina

Péntek délután harmonika hangja hallatszik a felsőszölnöki Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola könyvtárából. A diákok Korpics Ferenc segítségével fedezik fel a hangszerben rejlő lehetőségeket.

Treiberné Doncsecz Ildikó igazgató elmondta, hogy tan­órán kívül többféle szabadidős tevékenységet folytathatnak a diákok, az egyik a harmonika- szakkör. – A diákok kerestek meg bennünket pár esztendeje, hogy otthon sokat hallottak a harmonikáról, szeretnék megtanulni a tradicionális hangszer kezelését. Kérésükre Korpics Ferenc vállalta, hogy hetente oktatja a tanulóinkat. Nem titkolt cél, hogy az ifjú muzsikusok a közeljövőben közös produkcióval lépjenek színpadra a néptánc- és énekcsoporttal különféle iskolai vagy hagyományőrző rendezvényeken.

A könyvtárban a harmadikos Mizser Zsombor és Wachter Denisz gyakorol, miközben mentoruktól megtudtuk, hogy a harmonika a hagyományos szlovén népzene egyik alaphangszere. A Rábavidéken egy mulatós esten, egy-egy vendéglátóhelyen a harmonika nélkülözhetetlen volt, de a táncosok és énekesek kísérőjeként is szívesen használták.

Korpics Ferenc tanítja harmonikán játszani a gyerekeket Fotó: VN/HRL

Korpics Ferenc 2018 feb­ruárja óta tanítja a lelkes gyerekeket. – Úgy érzem, szeretik a zenét és tanulni akarnak. Többen rendelkeznek saját hangszerrel. A cél az, hogy tudjanak harmonikázni, ismerjék a kottát és játékuk nyomán a helyi hagyományos dalok megszólalhassanak, fennmaradjanak.

A szentgotthárdi szakiskola igazgatója elárulja azt is, hogy miért vállalta a kisdiákok tanítását: – A zene szeretete családi-rokoni hagyomány nálunk, a zeneiskola és a sok-sok zenés produkció, zenekar, mind-mind inspiráló. A zenében teljesen önmaga lehet az ember, ki tud kapcsolódni, egy más világba repíti az embert.

Hamar elrepül a gyakorlásra szánt idő, pár perc szünet után már a felsősök veszik kezükbe hangszereiket. Zsombor és Denisz elmondják, egykor majd ők is szeretnének olyan jól harmonikázni, hogy akár egy lakodalomra is meghívják őket zenélni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában