nélkülözhetetlen hangszernek számított

2019.05.13. 07:00

A felsőszölnöki diákok harmonikázni akarnak

Öten – két alsó és három felső tagozatos diák is ismerkedik a hagyományos szlovén hangszer, a harmonika használatával a Kossics József általános iskolában.

Tersztyánszky Krisztina

Korpics Ferenc tanítja harmonikán játszani a gyerekeket Fotó: VN/HRL

Péntek délután harmonika hangja hallatszik a felsőszölnöki Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola könyvtárából. A diákok Korpics Ferenc segítségével fedezik fel a hangszerben rejlő lehetőségeket.

Treiberné Doncsecz Ildikó igazgató elmondta, hogy tan­órán kívül többféle szabadidős tevékenységet folytathatnak a diákok, az egyik a harmonika- szakkör. – A diákok kerestek meg bennünket pár esztendeje, hogy otthon sokat hallottak a harmonikáról, szeretnék megtanulni a tradicionális hangszer kezelését. Kérésükre Korpics Ferenc vállalta, hogy hetente oktatja a tanulóinkat. Nem titkolt cél, hogy az ifjú muzsikusok a közeljövőben közös produkcióval lépjenek színpadra a néptánc- és énekcsoporttal különféle iskolai vagy hagyományőrző rendezvényeken.

A könyvtárban a harmadikos Mizser Zsombor és Wachter Denisz gyakorol, miközben mentoruktól megtudtuk, hogy a harmonika a hagyományos szlovén népzene egyik alaphangszere. A Rábavidéken egy mulatós esten, egy-egy vendéglátóhelyen a harmonika nélkülözhetetlen volt, de a táncosok és énekesek kísérőjeként is szívesen használták.

Korpics Ferenc tanítja harmonikán játszani a gyerekeket Fotó: VN/HRL

Korpics Ferenc 2018 feb­ruárja óta tanítja a lelkes gyerekeket. – Úgy érzem, szeretik a zenét és tanulni akarnak. Többen rendelkeznek saját hangszerrel. A cél az, hogy tudjanak harmonikázni, ismerjék a kottát és játékuk nyomán a helyi hagyományos dalok megszólalhassanak, fennmaradjanak.

A szentgotthárdi szakiskola igazgatója elárulja azt is, hogy miért vállalta a kisdiákok tanítását: – A zene szeretete családi-rokoni hagyomány nálunk, a zeneiskola és a sok-sok zenés produkció, zenekar, mind-mind inspiráló. A zenében teljesen önmaga lehet az ember, ki tud kapcsolódni, egy más világba repíti az embert.

Hamar elrepül a gyakorlásra szánt idő, pár perc szünet után már a felsősök veszik kezükbe hangszereiket. Zsombor és Denisz elmondják, egykor majd ők is szeretnének olyan jól harmonikázni, hogy akár egy lakodalomra is meghívják őket zenélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában