emlékünnep

2019.05.27. 11:00

A hősiesség érték marad, nem avul el

A Hősök emlékünnepe alkalmából több településen szerveztek megemlékezést a hétvégén.

Vas Népe

Koszorúzás a Hősök emlékünnepe alkalmából Szombathelyen. A rendezvény szónoka Harangozó Bertalan kormánymegbízott (középen) volt. Mellette Böröcz Miklós és Popovicsné dr. Tisza Edit Fotó: UT

A szombathelyi Március 15. téren a Derkovits iskola diákjai adtak műsort szombaton. A nap szónoka Harangozó Bertalan kormánymegbízott volt, aki arra emlékeztetett, hogy azok a katonák, akik vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták a hazáért, valamennyien hősök, függetlenül attól, hogy jogos vagy jogosnak vélt érdekekért harcoltak.

 

A katona ugyanis parancsot teljesít. Példájuk, hangsúlyozta, nem csak háborús időkben érvényes. Akkor leszünk hűségesek emlékükhöz, ha hazánkat elkötelezett tettekkel szolgáljuk, s a magunk helyén teszünk országunk jövőjéért.

Gencsapátiban vasárnap az úgynevezett bádogkereszthez zarándokolt a falu lakossága, emlékezve a nagygencsi ellenforradalmárokra. Száz évvel ezelőtt 1919. május 28-án a gencsiek ellenálltak és kikergették a faluból a Tanácsköztársaság csapatait. Ez a kereszt volt a tanúja az áldozócsütörtökön bekövetkezett vörös megtorlásnak, amikor ide, a kereszt mellett elterülő rétre terelték ki a falubelieket, a plébánost börtönbe vetették.

– A hősiesség sosem avul el, sosem veszít értékéből és nagyságából, hősnek lenni minden időben és minden korban lehetséges – hangsúlyozta Farkas Tiborné, a Szombathelyi Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettese vasárnap délelőtt Körmenden.

Körmenden Bebes István, Farkas Tiborné és Czvitkovics Gyula Fotó: Jámbori Tamás

A megemlékezés szónokaként kitért rá: – Ezen a napon nem kizárólag az első és a második világháborúban elesett katonáinkra gondolunk, hanem minden olyan honvédre, civilre, férfira, nőre és gyerekre, akik a magyar nép történelme során életüket áldozták a hazáért.

– Talán nincs olyan család az országban, amely ne veszített volna el egy apát a harcokban – mondta Varga Györgyné könyvtáros a jánosházi emlékünnepen. A mártírok előtti tiszteletet hangsúlyozta beszédében Németh Imre atya. A jánosházi első és a második világháborús emlékművet mások mellett Kiss András polgármester és Marton Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke is megkoszorúzta.

A Kőszegi Ostromnapok Egyesület szervezésében a Hősök Tornyánál toronyzenével kezdődött, megemlékezéssel és koszorúzással folytatódott az ünnepség.

Fotó: Ohr Tibor

Tóth Róbert történész arról beszélt, a hősök csak látszólag, a hadjárat, a csata szempontjából vesztesek. Hősökké azáltal váltak, hogy a saját életük elé helyezték a haza, a bajtársak, a nemzet, az ország érdekét helytállásuk pillanatában. Hagyományőrző viselet- és fegyverzetbemutatók színesítették a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában