Ez a 10. tavasz

2019.05.07. 07:00

A jubiláló karnagy és a kőszegi fúvósok

Különleges tavaszi koncerttel örvendeztette meg közönségét Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara. Idei estjük tematikáját ezúttal nem musicalek vagy operaslágerek adták: karnagyuk, Szilágyi Miklós vezényletével töltött tíz esztendejüket foglalták össze a két és fél órás koncerten.

Nemes Judit

Szilágyi Miklós az évforduló alkalmából darabot írt a zenekarnak

Fotó: Ohr Tibor

Hosszú hónapok gyakorlása előzte meg a szombat esti koncertet a fúvósoknál, november vége óta készültek hagyományos tavaszi fellépésükre, amely kiemelt jelentőséggel bír: minden évben ezen alkalommal mutatják be legújabb műsorukat. Idén a zenekar karnagya, Szilágyi Miklós komponálta Decem anni ősbemutatóját hallgathatta a Jurisics-vár lovagtermét megtöltő vendégsereg; a mű nem csak első előadásának apropója miatt volt különleges. Ahogy a címe is jelzi: tíz évről szól, amelyet a zenekar karnagyaként töltött a művész.

– Olyan műsort raktunk össze, ami a korábbi hangversenyek tematikájához tesz hozzá valami pluszt – emelte ki a karnagy, aki a Decem annit az együttesnek írta: tisztelete jeléül. A mű egy fúvós divertimento, szórakoztató, könnyed hangvételű darab – amelyet tapsviharral fogadott a hallgatóság. A koncerten városi elismeréssel jutalmazták Szilágyi Miklóst: Huber László polgármestertől a jubileum alkalmából magas szintű szakmai munkájáért elismerő oklevelet vett át.

Szilágyi Miklós az évforduló alkalmából darabot írt a zenekarnak
Fotó: Ohr Tibor

A város első embere méltatásában úgy fogalmazott: Szilágyi Miklós „fantasztikus tudásáról adott tanúbizonyságot az eltelt tíz évben”, nagyon sok élményt nyújtott a kőszegieknek. Bakos György, Kőszeg Város Koncert Fúvószenekarának elnöke is köszöntötte a tehetséges művészt:

– Nem volt könnyű az út idáig, most meg már csak nehezebb lesz, hiszen van egy mérce, és az alá senki sem kívánkozik. Szilágyi Miklós 2009. december 3-án belépett a próbaterembe, azóta folyamatos az a munka, amit vártunk tőle. Vagyis pontosságot, friss, új muzsikát, összefogást, összetartást, megalapozott véleményt. Szakmai tudást, jó füleket, jó műsorválasztást – emelte ki az elnök, aki a zenekar ajándékát adta át a jubiláló karmesternek.

 

Az esten számos remekmű hangzott el, a többi között E. Huckebytől a The Golden Circle, C. M. Schönberg Miss Saigonjából részletek, J. Williamstől a Star Wars Saga, J. Warrington Dixieland Jamboreeja. A koncert sikerét mutatta, hogy minden művet vastapssal jutalmazott a közönség. A hangversenyen az elmúlt év fontos eseményeiről is beszámolót kapott a hallgatóság.

Új taggal bővült a fúvóscsalád: Vágfalvi Simonnal, aki szombaton először lépett fel az együttessel hangversenyen. Május 1-jei ébresztőjükre is visszaemlékeztek, kiemelték, hogy egyre hosszabb az út, amit bejár és végigzenél az együttes. Az idén változtattak a menetrenden, korán reggel muzsikáltak a Fő téren, a lakótelepen, és a város különböző pontjaihoz érve vitték a fúvós muzsikát szerte a városban. Szó esett arról is, hogy nagy beruházásba kezdtek: ha nyernek egy pályázaton, próbatermük hang- és hőszigetelt ablakokat kaphat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában