Sokaknak jó ugródeszka volt a közfoglalkoztatás

2019.05.14. 21:17

A kulturális közfoglalkoztatás Vas megyében volt a legsikeresebb

Országos szinten Vas megyében volt a legsikeresebb a kulturális közfoglalkoztatás, a résztvevők harminc százaléka el tudott helyezkedni utána. Érintetteket kérdeztünk.

Merklin Tímea

Iszakné Koszorús Juditnak a vépi kultúrházban Tancsics Anna és Tolnai Renáta segít Fotó: Szendi Péter

Iszakné Koszorús Judit tíz éve vezeti a vépi művelődési házat és könyvtárat, megkérdeztük, miképpen tudtak két főt állományba venni.

– Ez sokáig „egyszemélyes” művelődési ház volt, vagyis mindenes voltam. Négy éve jutott oda a városvezetés, hogy kell egy másik ember – mondta a kultúrház igazgatója. – Felvettek egy kolléganőt, aki aztán gyesre ment, most 2,5 éves a gyermeke. Andragógus és középfokú könyvtárosi végzettsége volt, segített a nem formális tanulás területén, az alkotó csoportok, a nyugdíjas kör tevékenységében, a felnőtteknek szóló képzésekben. Közben bejött a kulturális közfoglalkoztatási program, aminek köszönhetően érkezett két pályakezdő. Tancsics Anna (23) érettségivel kezdte keresni az útját, minden rendezvényen ott volt, korábban nyári diákmunkásunk volt éveken át. 2016-tól nálunk van, próbáltuk őt folyamatosan itt tartani. Beiratkozott a közművelődési képzésre. A másik lány, Tolnai Renáta (27) érettségivel és logisztikus OKJ-s végzettséggel került hozzánk. Júniusában megszűnt a közfoglalkoztatási program, egyedül maradtam volna, de az önkormányzati képviselőtestület TOP-os pályázatból, saját költségvetésből támogatta a maradásukat. Az egyik lányt kifejezetten az előző kolléganő státuszára vették fel. Mindkettőjük helyzete fixálódott, biztos havi jövedelmük van a folyton változó feltételek között is. Vép 3500 fős település, tavaly több mint 150 rendezvényünk volt, egyedül nem tudnám csinálni. Ez egy olyan pálya, ami egész embert követel, reggeltől estig. Női munkavállalók számára nehézség, hogy ez kisgyerek mellett nem megy. Amíg fiatalok, addig lelkesek, teljes erő- és időbedobással tudnak dolgozni. Jó a vérfrissítés, mert az ifjabb korosztállyal ők találják meg jól a hangot.

Iszakné Koszorús Juditnak a vépi kultúrházban Tancsics Anna és Tolnai Renáta segít Fotó: Szendi Péter

Oszkóban a művelődési ház első embere – közösségfejlesztő és rendezvényszervező pozícióban – Hosszú Klaudia, akitől megtudtuk, hogy a pályakezdőként náluk dolgozó kulturális közfoglalkoztatottaknak jó ugródeszka volt ez a konstrukció, mert a rendezvényszervezések során sok kapcsolatépítési lehetőség adódott, úgymond „képbe kerültek”. Volt olyan fiatal lány, aki két évig dolgozott a művelődési házban, aztán egy szombathelyi vállalkozónál tu­dott munkát vállalni pénzügyi területen. Egy másik egy évet volt itt, és innen egy falusi önkormányzathoz ment. A kulturális közfoglalkoztatási program megszűntével más forráshoz kellett nyúlni: TOP-os pályázat révén, a munkaügyi központ segítségével jutottak munkaerőhöz.

Nagy Dóra (25) is kulturális közfoglalkoztatottként kezdett az oszkói művelődési házban. Amikor a program 2018. június 30-án véget ért, TOP-pályázat révén lehetett folyamatossá tenni a foglalkoztatását 2019. április 30-ig. Május 1-től pedig felvette őt az önkormányzat, elégedett a fizetésével. Érettségivel és pénzügyi-számviteli végzettséggel kezdte a pályáját, a művelődési házban a rendezvényszervezésben is segít, közösségi asszisztens munkaköri megnevezéssel. Gondolkodik azon, hogy szakirányú továbbképzésen is részt vesz majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában