Prima la musica

2019.05.24. 11:30

A szombathelyi zeneiskola növendékei rangos versenyen vesznek részt Ausztriában

A Bartók Béla Zeneiskola-AMI hegedűs és csellista párosa a hétvégén a Prima la musica a döntőjében versenyez a legjobbnak járó elismerésért Ausztriában: a burgenlandi tartományi fordulójában remeklő növendékek szombat délután lépnek színpadra.

Nemes Judit

Prehoffer Júlia és Lakatos Beáta csellista páros

Fotó: Szendi Péter

Meghozza gyümölcsét a gyakorlásba fektetett sok idő és energia: a szombathelyi zeneiskola négy növendéke a hétvégén, május 25-én, Karintiában, Klagenfurtban kezdődő Prima la musica nevű, zeneiskolás fiatalok számára kiírt komolyzenei verseny döntőjében lép színpadra. Káldy Márton és Paksi Liza hegedű duó, valamint a Prehoffer Júlia és Lakatos Beáta csellista páros vívta ki márciusban a lehetőséget, hogy a fináléban, a legjobbak között szerepelhessen. Az osztrák fiatalok számára kiírt megmérettetésben külföldi – így magyar növendékek is – abban az esetben vehetnek részt, ha a formáció felét Ausztriában élő fiatalok alkotják. Idén kamaraverseny kiírás is volt: a hegedűs párosnál Liza, a csellistáknál Júlia révén indulhatnak, a lányok nyugati szomszédunknál járnak iskolába, zenei tanulmányaikat azonban Szombathelyen folytatják.

Liza és Márton összeszokott, három éve játszanak duóban, szép eredményeket tudhatnak magukénak: márciusban például a váci XV. Országos Bartók Béla hegedű-duó versenyen második korcsoportban, második helyezést értek el és a zsűri döntése alapján a verseny díjkiosztó gálahangversenyén is szerepeltek; Székesfehérváron az Alba Regia Kamaraversenyen – itt trióvá bővülve – is sikeresen szerepeltek: III. díjat kaptak – tudtuk meg felkészítő tanáruktól, Brandiszné Szép Emőkétől. A fiatalok a Prima la Musica válogatóján remekeltek: a kiemelt első helyet érdemelték ki, ezzel biztosították a helyüket a döntőben. – Könnyen összeszoktunk, órán átvesszük a darabokat, kamarán pedig összejátsszuk azokat – mondta el Márton a felkészülésről. Liza hozzátette: a koncertek, versenyek előtt plusz órákat vesznek, hogy minél alaposabban felkészülhessenek.

Káldy Márton és Paksi Liza hegedű duó
Fotó: Szendi Péter

A fiatalok bevallásuk szerint csak kicsit lámpalázasak, a szereplés nem megterhelő számukra. Márton úgy fogalmazott: duóban jobb fellépni, akkor nem izgulunk annyira, ha felmegyünk a színpadra és együtt játszunk. Liza úgy véli, a minimális izgulás egészséges, ez ösztönzi őket, hogy a legjobbat hozzák ki magukból. A MarLiz Duónak szombaton szurkolhatunk, a Konzerthaus Klagenfurt Mozart termében 16.15-kor kezdenek a Húros hangszerek kamarazenei szekciójában, II. korcsoportban; J. Haydn D-dúr szonátáját, valamint Bartók Béla 44 duó sorozatából a Preludium és Kanont, majd a Szól a dudát játsszák.

A hegedűs páros játékát szünet követi, majd ismét magyaroknak szurkolhatunk: a JuBeLia csellistáknak. Prehoffer Júlia és Lakatos Beáta három műből ad ízelítőt: Luigi Boccherini C-dúr szonátájából, Reinhold Glière: Csellókra írt tíz művéből és Bartók Béla 44 duó sorozatából. Júliától és Beátától is szép szereplést vár felkészítő tanáruk, Pálköviné Békefi Cecília, ezt a bécsi válogatón való szereplésük is megalapozta. – Az ausztriai fővárosban a körzeti versenyen indultak a gyerekek, ott első helyezést elérve jutottak tovább a döntőre. Ahogyan korábban, itt is nyolc perc játékidő áll rendelkezésére a fiataloknak, ez idő alatt különböző stílusú, szabadon választott darabokat kell játszaniuk – emelte ki a csellótanár.

Prehoffer Júlia és Lakatos Beáta csellista páros
Fotó: Szendi Péter

Beáta és Júlia is hozzászokott a szerepléshez, mindegyik külön élmény számukra. Lelkesen készültek, szeretik az általuk, az ausztriai versenyre választott darabokat játszani – mondták el a lányok. A Prima la Musica elnevezésű komolyzenei versenysorozatot immár negyedszázada rendezik meg Ausztriában: tehetséges növendékeknek biztosítanak versenysorozatot, ahol egyrészt össze tudják mérni tudásukat a kortársakkal, másrészt szakmai zsűri értékeli a produkciókat, így képet kapnak a zenei előrehaladásukról és tanácsokat is kapnak neves művészektől. A zsűri a hangszeres játékon kívül pontozza az előadásmódot, a hangszerhasználati technikát és a stílust is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában