Huszonkétszer oltottak

2019.05.21. 07:00

A vasvári önkéntes tűzoltó egyesület tavaly autót is tudott vásárolni

Modernebb mindennapok és eszközök: ezek új feladatokat jelentenek a hegyháti tűzoltók számára, számolt be Bozzai Lajos. A Vasvári Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület elnöke nem csak előre, vissza is tekintett.

Pogács Mónika

Bozzai Lajos egyesületi elnök és Vargyai Gábor

Fotó: VN/Vincze Kornél

Míg korábban a tűzoltási és a műszaki mentési technikák elsajátításában a sok éves tapasztalatokból meríthettek a tűzoltók, mára egyre gyakoribb, hogy a napelemes energiaellátású házak tűzoltása vagy az elektromos autók műszaki mentése állítja őket új kihívások elé.

– A folyamatos tudásbővítés nem egyszerű. A benzines, dízeles autóknál megszerzett tapasztalat nem elég a ma egyre elterjedtebb hibrid vagy elektromos autók esetében. A napelemes házaknál pedig az áramellátás kiiktatása jelent komoly fel­adatot – mondta Bozzai Lajos. A Vasvári Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület elnöke a múlt év munkáját is összegezte: tavaly 82 bevetést számoltak, míg egy évvel korábban 125-öt.

Bozzai Lajos egyesületi elnök és Vargyai Gábor
Fotó: VN/Vincze Kornél

– Könnyebb év volt, de nem könnyű – mondta. Viszonylag kevés volt a tűzeset, az egyesületvezető szerint ez a prevenciónak köszönhető, a hegyháti emberek tudatos odafigyelésére utal, de a szerencsefaktor is szerepet játszik abban, hogy tavaly „csak” 22 esetben kellett tüzet oltaniuk. Műszaki mentésből azonban bőven jutott a vasváriaknak, akiknek munkáját jó technikai apparátus segíti. A tavaly pályázaton nyert akkus feszítővágó berendezésnek nagy hasznát vették. Bozzai Lajos a tavalyi beszerzések közül külön kiemelte: a köztestület 6 millió forintból vásárolt egy autót széles körű helyi összefogással, hiszen vállalkozók, magánemberek támogatásából a harmada meglett a szükséges pénznek.

Tavalyi eredmény, hogy elindult az egyesület polgárőrtagozata. A csaknem húsz tag már 185 járőrórát töltött együtt rend­őrökkel.

A civil szervezetnek 90 tagja van, a vasvári tűzoltóság köztestületének tagjai közülük kerültek ki. Jelenleg 24 vonulós, közöttük hét főállású munkatárs dolgozik, a többiek önkéntesen végzik a feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában