Szép otthon

2019.05.12. 07:00

Amely stílus dominál a lakásban, az kerüljön a kertünkbe is!

A dizájn nemcsak a lakásban, a kertben is szerepet játszik. Otthonunk csinosítgatása mellett a kertre is sok időt szánunk: nemcsak gyomirtásra és fűnyírásra, hanem a kiegészítőkre, dekorációs elemekre is.

Nemes Judit

Deszkafallal is leválaszthatjuk a kerttől a vendégfogadót –a térelválasztót érdemes díszíteni, természetesen akkor, ha a felület egyébként egyszínű

Fotó: Shutterstock

A kertet sokan ma már nem a háztól külön lévő területként kezelik, sokkal inkább egységet alkotva azzal: a lakrész szabadtéri toldásának is tekinthető, kezdve a terasszal vagy teraszként funkcionáló leválasztott területtel. A dizájnerek, ahogy mindig, ezúttal is bátor kísérletezésre buzdítják a tulajdonosokat: az a stílus, amely a belső lakrészt uralja, jelenjen meg kívül is! Részben kinti bútorok tekintetében, a valódi rattanból vagy annak műanyag változatából készült ülőbútorokkal, vagy a jó pár éve divatban lévő raklapból összeállított, színes párnás garnitúrákkal. Akik a klasszikus irányt kedvelik, számukra is bőven akad szabadtéri kanapé, fotel és pad az üzletek kínálatában.

A vendégfogadó térként és tető nélküli nappaliként is felfogható udvari térrész választóelemeit többféle anyagból lehet kialakítani: az egyszerű paravántól az apácarácson, a betonpanelen, a kovácsoltvas térelválasztón át a téglából, terméskőből kirakott magasabb, alacsonyabb változatokban gondolkodhatunk. Ha nagy az egybefüggő felszíne a térelválasztónak, érdemes díszíteni – természetesen akkor, ha a felület egyébként egyszínű. Ha pedig színes az alap, akkor inkább cserepesekkel dekoráljunk!

Nagy divat a táblafesték alkalmazása: foglalkoztunk vele mi is több cikkünkben: konyhai és szobai falra applikálva is más hatást érhetünk el vele. Nos, a kertben is helye van az ilyen festékkel kezelt csupasz falfelületnek: idézetek, rajzok készíthetők rá, és lehetőséget ad arra, hogy az eltávolítható feliratok miatt állandóan megújuljon a lakrész. Bármennyire is idegenül hangzik, szőnyeget is leteríthetünk szabadtéri burkolaton – igaz, célszerű ki-be cipelni mindennap, hogy minél tovább megőrizze szépségét, és érdemes kis szálhosszúságúakat választani, előre gondolni a könnyű tisztíthatóságra.

A kinti nappalihoz sütögetőrész is kapcsolódhat. Nem kell feltétlenül épített kemencére, grillre és bográcshelyre gondolni, a legegyszerűbb elektromos eszközök is helyet kaphatnak egy kisebb, továbbválasztott térben vagy akár a terasznappaliban is.

A világításról se feledkezzünk meg: lampionokkal, színes villanykörtesorral még otthonosabbá tehetjük a helyszínt. Arra azonban figyelni kell, hogy tűzbiztonsági szempontból minden rendben legyen.

Deszkafallal is leválaszthatjuk a kerttől a vendégfogadót – a térelválasztót érdemes díszíteni, természetesen akkor, ha a felület egyébként egyszínű
Fotó: Shutterstock

A szaunának, jakuzzinak is lehet külön teret kialakítani, ha van rá igény és anyagi lehetőség. A zártabb kültéri részből kilépve, az udvarnak sem feltétlenül a gondosan nyírt fűről kell szólnia: ha van kisgyermek, kerti játékokból kisebb birodalmat építhetünk ki nekik. Nagyon jól mutat, ha a teraszon uralkodó stílust, például a régies hatású vintage-t a játékok kivitelezésében is következetesen visszük: egységességet tükröz és harmóniát. Költségben pedig nem jelent kisebb vagyont, ha mi magunk készítjük el a csúszda szerkezetét, a mászókát vagy egyéb faalapú játékot. Vintage-nél egyébként a letisztult formákra kell törekedni és az egyszerű, pasztellszínek alkalmazására – ez a kivitelezés kulcsa, a többi egy ügyes mesteremberen, édesapán múlik.

Nagy slágernek számít idén a kissé eklektikus hatású kerti burkolat. Szakértők szerint jól megfér egymás mellett a terméskő terasz vagy kerti úti járólap és a növények – többnyire sziklakerti növényeket körbekerítő díszkavics vagy mulcs. A szemet gyönyörködtető növények ékei a kertnek, idén pedig maximálisan kiaknázhatjuk a színek és különféle ritka formájú növények adta lehetőségeket: a virágokból kompozíciót alkothatunk – ha ügyesen válogatjuk az alkotóelemeket, évszakonként más és más arcát mutathatja kertünk. A dália, a kardvirág, a hortenzia, a liliom mind-mind kiemelkedik a környezetéből, és nyugtatóan hatnak a szemre és a lélekre is.

Divatja van a szabadtéri fűszer- és gyógynövénykerteknek: ezekben is elhelyezhetünk zöldeket és virágos fajtákat, mint a körömvirág, a levendula, a borágó és a rozmaring. Kevesen gondolnák, de a vadvirágos kertnek is reneszánsza van – kitűnően illik a provence-i vagy vintage-típusú teraszokhoz, kerti dizájnhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában