A napsugarak 80 százalékát tartják vissza

2019.05.05. 07:00

Árnyékolástechnika – Sokat spórolhatunk

Május küszöbén járunk, egy hónap múlva beköszönt sokunk kedvenc évszaka, a nyár. A hőmérők higanyszála bár most még nappal 20 fok körüli értékig kúszik, a napsütéses órák és a hőmérséklet tovább emelkedik. Hogyha a házunk, lakásunk nincs megfelelően árnyékolva, vagy éppen most készítik a tervrajzát, itt az idő átgondolni a lehetőségeket.

Nemes Judit

A jól kiválasztott árnyékoló nemcsak kizárja a nap sugarait, öltözteti is a belsőteret

Fotó: Shutterstock

Az árnyékolástechnika a házra fordítandó keret szűkössége miatt kompromisszumként sokszor ugrik a tervekből, ám hosszú távon nem feltétlenül ez a leggazdaságosabb döntés a szakértők szerint. Indoklásuk szerint a téli fűtés költségét nem lehet elkerülni, mindenképpen plusz anyagi terhet ró a tulajdonosokra, u­gyanígy fontos a megfelelő hőszigetelés is – hogy ne szökjön a hő a falakon át a természetbe. Ám arra kevesen gondolnak, hogy nyaranta, amikor a tűző nap sugarai érik az épületet, ahhoz, hogy kellemes hőmérsékletet érjünk el, klímával hűteni kell a helyiségeket, ez azonban a­rányaiban többe kerül, mint a fűtés. Egy fokos hőmérsékletcsökkenés eléréséhez több energiára van szükség, mint ugyanekkora mértékű hőmérséklet-növeléshez. Ráadásul tűző nap mellett kevésbé érezzük hatékonynak a klíma működését is.

Árnyékolók nélkül a napsugarak 75-80 százaléka jut a beltérbe az ablakokon keresztül egy átlagos nyílászáró esetében; megfelelő árnyékolók alkalmazásával ennek töredéke, 20-25 százaléka szűrődik be. Funkciója nemcsak a hő visszatartása, hanem a sötétítés is, továbbá – az ablak előtt vagy az ablakra szerelhető verziók –, a házba belátást is megakadályozzák.

Kültéri árnyékolók számos típusa létezik, nemcsak a redőny és a zsalugáter; létezik zsaluzia, lamellás árnyékoló, ablak-, könyökkaros, állványos napellenző, télikert árnyékoló és napvitorla is többek között. Házak esetében a redőny, a zsalugáter, a zsaluzia, lamellás árnyékoló és a könyökkaros napellenző jöhet szóba alapvetően. A redőny a nyílászárók kiegészítő lezárása, egymáshoz kapcsolt lécekből álló testből, sínekből és egy tengelyből áll, amire feltekerhető a lécpalást.

Fajtája szerint lehet beépíthető: ráépíthető és az ajtó, ablak elé szerelhető. A zsalugáter nyílászárók elé szerelhető rendszer, fix vagy mozgatható lamellákból épül fel. A zsaluzia lényegében egy lamellás kültéri reluxa, amelyet alumíniumötvözetből készítenek, masszívabb, ellenáll az időjárás viszontagságainak. A kültéri lamellás vagy strukturális árnyékoló nagyméretű fémlécekből áll: mozgatható vagy fix felépítésű lamellákkal is gyártják.

A jól kiválasztott árnyékoló nemcsak kizárja a nap sugarait, öltözteti is a belsőteret
Fotó: Shutterstock

A könyökkaros napellenzőt szarufára, vízszintes, függőleges falfelületre rögzítik – de kivitelezhető állványra szerelve is. A legegyszerűbbek négy részből állnak: tartószerkezet, tengely, ponyva és tekerőkar – elektromos változatnál egy motor is része a berendezésnek. A napvitorla, bár árnyékoló, kissé kakukk­tojásnak számít: árnyékolóként tölt be funkciót például a teraszon, a nap káros sugarai ellen véd és mutatós, ám az épülettől független. A kültéri árnyékolók nemcsak energiahatékonyság szempontjából fontosak, dizájnelemként kiegészítői az épületnek.

Árkategóriát tekintve is széles a spektrum: az egészen egyszerű redőnytől a motor működtette óriáslamellás verzión át választhatunk a kínálatból, amely milliós határokat súrolhat. Költség terén olcsóbb megoldásnak számítanak a beltéri árnyékolók: függöny, szalagfüggöny, roletta, reluxa – színben és kivitelben változatosak. A függönyt külön nem kell ismertetni, évszázadok óra része otthonainknak. A szalagfüggöny sem újkeletű, ám csillaga nincs leáldozóban. A lamellás belső árnyékoló két fő részből áll; a karnisból és a lamellákból, szerelhető ablaknyílásba és plafonra is. A roletta textíliája alumínium tengelyre tekeredik fel, melynek alsó részében nehezéket helyeztek el – ennek célja a drapéria feszesen tartása.

A reluxa könnyű alumínium lamellákból áll, kisebb és nagyobb felületeken egyaránt alkalmazható. Már a családi ház terveztetésénél határozzuk el, milyen berendezés mellett tesszük le voksunkat, hogy az építészmérnök – ha szükséges – építészetileg, továbbá esztétikailag is beillessze a készülő látványtervbe, bármilyen árnyékolóról van is szó. Ha ez elmarad, akkor a kész épületben előfordulhat, hogy az általunk kiviteleztetni szánt megoldás nem valósítható meg és a lehetőségek tekintetében kompromisszumot kell kötni, csak az elképzelésünktől eltérő berendezés beszereltetésére lesz mód. Szerencsére ezek a kompromisszumok nem jelentenek áldozatot a tulajdonos részére, hiszen a technológia e téren is rohamosan fejlődik, érdemes konzultálni szakemberrel a variációkról: akár az árnyékoló típusáról van szó, akár a dizájnról, akár a működtetéséről. Lehet ugyanis teljesen elektromos kivitelt kérni, amelynek segítségével egy-két gombnyomással állíthatjuk be a redőny, lamella megfelelő szögét, teljes nyitását vagy zárását.

A külcsínyre is szánjunk időt, hiszen a megfelelő anyagok és színek gondos kiválasztásával nemcsak hasznos kelléke, hanem mutatós kiegészítője is lehet otthonunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában