Szombathely után Cannes-ba

2019.05.24. 20:38

Átadták a 6. Savaria Filmszemle díjait – több mint 200 alkotást neveztek

Befejeződött a 6. Savaria Filmszemle, péntek délután az Agora – Savaria Filmszínházban ünnepélyes gálán adták át a díjakat a legjobbaknak.

Tersztyánszky Krisztina

Lovass Tibor szerint a hatéves rendezvény iskolaéretté vált, és megfontolandó, hogy Szombathely saját filmakadémiát alapítson képzésekkel, nyári kurzusokkal

Fotó: Horváth Balázs

A megjelenteket Halmágyi Miklós, a szervező Médiaközpont ügyvezetője és Lovass Tibor, a fesztivál megálmodója köszöntötte. Elhangzott: az idén minden eddiginél több, 202 film indult a megmérettetésért, a zsűrinek összesen 77 órányi anyagot kellett végignéznie. Dr. Puskás Tivadar polgármester levélben köszöntötte a rendezvényt, amelynek jóvoltából Szombathely felkerült a filmes térképre. A Médiatanács részéről dr. Kollarik Tamás a fiatal versenyzők magas létszámát emelte ki. Lovass Tibor úgy fogalmazott:

– A hatéves filmszemle immár iskolaéretté vált és megfontolandó, hogy Szombathely egy saját filmakadémiát alapítson, képzésekkel, nyári kurzusokkal.

A szemlén négy kategóriában mérettettek meg az alkotások. Tavaly először hirdették meg önállóan a diákfilmek kategóriáját, és már az idén látványosan nőtt a versenybe nevező fiatalok száma. A kategória győztese Almási Zsolt lett Figyelj már oda! című filmjével. A második legjobbnak Gyimesi Anna A közellátás vizsgálata című moziját, a harmadiknak pedig Faragó Péter-Büki Balázs Fekvőtámasz című alkotását ítélte a zsűri.

Három különdíj is gazdára talált: ugyancsak Gyimesi Anna Negyven év, Pálinkás Barbara-Faragó Péter Tetemrehívás és Farkas Levente Az Alföld titkos élete című munkája érdemelte ki.

A filmetűdök kategóriájában Tápai Gergely #Jótett című alkotása vitte el a pálmát. A második legjobb film­etűd Pál Balázs és Nicholas Hollander Lilly csodálatos világa, illetve Lilly és a torta című alkotása lett. A harmadik helyre Tóth István Holtvágányon című mozija került.

Lovass Tibor szerint a hatéves rendezvény iskolaéretté vált, és megfontolandó, hogy Szombathely saját filmakadémiát alapítson képzésekkel, nyári kurzusokkal
Fotó: Horváth Balázs

Igazi különlegességről kaphattunk hírt a kisjátékfilm kategória eredményeinek kihirdetésekor. Az első díjas Ahogy eddig című alkotás készítői, Moldovai Katalin és Táborosi András „igazoltan” voltak távol a gáláról, filmjüket ugyanis éppen Cannes-ban versenyeztetik. Reméljük, a szombathelyihez hasonló sikerrel… A második legjobbnak Wizner Balázs Idegen hangok című alkotását, a harmadik helyre pedig Füzes Dániel Szokásjog című filmjét sorolta a zsűri. Itt is osztottak különdíjakat. Pápai Pici Varjúháj, Szabó Attila Az Egyórás üzlet és Schwechtje Mihály Aki bújt, aki nem című munkája érdemelte ki.

A legtöbb versenymű dokumentumfilm kategóriában érkezett. Török Zoltán A fehér szarvas című alkotása érdemelte ki az első díjat. Király Levente–László Gábor–Király Ferenc Piedone nyomában című filmje került a második helyre.

Nagy taps köszöntötte a harmadik helyre sorolt film alkotóját és főszereplőjét, Pataki Zitát, aki Egyed Ritával (és férjével) közösen készítette el Az utolsó lombik című dokumentumfilmjét. Különdíjat Major Anita–Margittai Gábor Tiltott kastélyok I–II., Osgyáni Gábor Isonzótól a Piavéig I–II. és Oláh Kata–Csukás Sándor Rotschild Klári legendái című filmje kapott.

A díjátadón a rangos szakmai zsűri tagjai is elmondták a maratoni mozizás során szerzett tapasztalataikat, javaslataikat. Halmy György arról beszélt, hogy csak abból lesz igazán jó filmes, aki beleszeret a filmkészítésbe, együtt tud vele élni.

Koltay Gábor szerint a mezőny nagyon sok profi színvonalú filmet tartalmaz, melyek megérdemelnék, hogy minél szélesebb körben közkinccsé váljanak. András Ferenc is ezt a véleményt erősítette: Szombathelyen egyetlen olyan filmet sem látott, amely gyenge lett volna, számos alkotás bármelyik filmfesztiválon megállná a helyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában