Újra teljes pompájukban láthatók a Szent Pál Terem műalkotásai

2019.05.06. 11:30

Átadták a restaurált falképeket a Püspöki Palotában

Újra ragyognak a Püspöki Palota Szent Pál Termének képei. A restaurált festményeket pénteken adták át a nyilvánosságnak.

Tersztyászky Krisztina

A palota építésekor az egyik legfontosabb terem díszítésével Szily püspök Dorfmeister István festőművészt bízta meg. A falakon Szent Pál életének fontos eseményei jelennek meg. Dr. Székely János megyés püspök ünnepi beszédében utalt rá: Szily témaválasztása valószínűleg nem volt véletlen. II. József egyházellenes intézkedéseivel állította szembe Szent Pál evangéliumot hirdető és védő alakját, ezzel is szimbolizálva, hogy a keresztény hit nem királyok és császárok uralma alatt áll. Emlékeztetett arra is, hogy az egyház Szent Pál évét hirdette meg.

A Brenner-iskola diákjai a Szent Pál Terem átadóján
Fotó: Unger Tamás

Tarr György festőművész-restaurátor az 1783- ban készült festmények helyreállítási munkáiról számolt be. A több hónapos munka során megtisztította a képeket, melyeknek eredeti színei és részletei újra felragyogtak. Számos fizikai sérülést is helyre kellett állítania. A nagy méretű olajképeket infrakamerával is átvilágították, ami az alkotói folyamat olyan titkaiba engedett bepillantást, mint hogy Dorfmeister óriási bravúrral, megrajzolás nélkül festette meg a részletekben gazdag kompozíciókat. Az alkalmat a Brenner János Nevelési Központ 4. c osztályos diákjai színesítették: Szent Pál életéből adtak elő egy jelenetet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában