avatóünnepség

2019.05.14. 07:00

Átadták az új munkásszállót Szentgotthárdon

Kétszázkét férőhelyes munkásszállót adtak át hétfőn a városban, melyet a volt határőrlaktanyából alakítottak ki.

Tersztyánszky Krisztina

Az avatás után bejárták a szállót. Az előtérben balra Bodó Sándor államtitkár, jobbra Huszár Gábor. A háttérben V. Németh Zsolt, Harangozó Bertalan és dr. Puskás Tivadar Fotó: Szendi Péter

Az avatóünnepségen Bodó Sándor államtitkár mondott beszédet, tolmácsolva Varga Mihály pénzügyminiszter jókívánságait, aki sürgős hivatali teendői miatt nem tudott eljönni. Hangsúlyozta, hogy az új szálló a gazdaság élénkítését szolgálja. A munkaerőpiaci helyzetet áttekintve szólt arról, hogy a régió 5,6 százalékos gazdasági növekedést mutat, és a munkanélküliségi ráta is jobb az országos átlagnál: alig haladja meg a két százalékot. Szentgotthárdon különösen fontos, hogy a távolabbi régiókból itt munkát vállaló szakképzett vagy elkötelezett, képezhető munkavállalóknak színvonalas szállást biztosítsanak.

Az ünnepélyes szalagátvágás és a történelmi egyházak áldása után a vendégek megtekinthették a megújult épületet. Az egykori laktanya hófehér folyosóiról egy két- és egy háromágyas szobából álló apartmanok nyílnak, fürdőszobával, gépesített konyhával.

Oldott hangulatú pohárköszöntőjében V. Németh Zsolt miniszteri biztos utalt rá, hogy a szocializmus éveinek munkásszállójáról sokan őrzünk egyfajta keserédes, áporodott emléket. Ideje leporolni ezt a fogalmat, hiszen napjainkban becsülete van a munkának, munkaalapú társadalmat építünk, hozzá kapcsoljuk a jövőnket, és egy ilyen szálló már messze nem bír a Cseh Tamás által megénekelt negatív tartalommal. Reményét fejezte ki, hogy az épületben otthonra találó munkavállalók tudnak félretenni önálló egzisztencia megteremtésére is. Az avatón nagyszámú helyi munkáltató képviseltette magát, s V. Németh Zsolt így fogalmazott: szinte népmesébe illő, hogy eljutott a megvalósulásig az a kezdeményezés, amely az ő igényeik alapján, helyből indult el.

Az avatás után bejárták a szállót. Az előtérben balra Bodó Sándor államtitkár, jobbra Huszár Gábor.
A háttérben V. Németh Zsolt, Harangozó Bertalan és dr. Puskás Tivadar Fotó: Szendi Péter

A szálláshelyek negyedét már le is foglalták, nagy valószínűséggel június végéig betelik az összes ágy – tudtuk meg Gál Tamástól, a szállót üzemeltető Axill Kft. projektmenedzserétől. Az egyes cégek lefoglalnak bizonyos számú férőhelyet, majd ezzel szabadon gazdálkodnak. A 24 órás portaszolgálatot, heti takarítást és ágyneműcserét nyújtó munkásszálló az üzemeltető szerint olcsóbb lesz, mint bármelyik jelenlegi szállás, és amennyiben a feltételeket elfogadják, családok elhelyezésére is lesz lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában