ballagás

2019.05.03. 13:15

Áztak a családtagok – Elbúcsúztak a végzősök a Kanizsaitól

Megtelt a lelátó a történelmi témaparkban, mégsem ott rendezték a Kanizsai Dorottya Gimnázium ballagási ünnepségét: az eső közbeszólt. A tornateremben köszöntek el a végzősök, akik mintegy útravalóként hallhattak ázsiai szappangyáról és felidézhették a Janus Pannoniusról tanultakat.

Bakos Ágnes

A tanévnyitón még örökkévalóságnak tűnt, hogy eljön a ballagás ideje, mégis elrepültek a hetek – mondta köszöntőjében Merklin Ferenc, a Kanizsai gimnázium igazgatója. Janus Pannoniust idézte, azokat az irodalomórákat, amikor a Búcsú Váradtól című versről tanultak a diákok. Ennél a versnél azzal szokta kezdeni az órát, hogy írják le a fiatalok, mit jelent nekik a búcsúzás. Milyen érzés? Akkor is hallhatták, most, a ballagáson is tudják: összetett érzés, amelyben az elköszönés és az új kezdet is benne van. Köszönetet mondott a szülőknek, az osztályfőnököknek, és a diákoknak is, akik, mint az igazgató fogalmazott, többé tették a Kanizsait.

Az előttük álló, kihívásokkal, próbákkal teli életben ne felejtsék el a sok támogatást meg az itt tanultakat – ezt üzente a 122 kanizsais végzősnek Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. Személyesen mondta el jókívánságait Koczka Tibor, Szombathely alpolgármestere. Egy tanmesét például: egy ázsiai szappangyárról, amelyben túl sok üres doboz gördült le a szalagról. A hiba kiküszöbölésére drága műszert vetettek be, az eszköz csipogással jelezte, ha üres doboz gördül a gyártószalagon, a munkások pedig mentek megtölteni. Néhány napig működött a rendszer, aztán az igazgató már nem hallotta a gép csipogó jelzését. Azért, mert a dolgozók megunták a hangot: egy ventilátort tettek a szalag mellé, egyszerűen lefújta az üres dobozokat. A tanmesével arra hívta fel a diákok figyelmét: hagyatkozzanak a józan paraszti eszükre.

 

Az időjárás nem volt kegyes a kanizsais végzősökhöz: éppen az ünnepségük kezdetére eredt el az eső, családtagjaik megtöltötték a történelmi témapark lelátóját. Aztán esernyőkkel igyekeztek az iskolába, ahol az első emeleten, a tornateremben tartották az ünnepséget, természetesen miután bejárták középiskolájuk folyosóit a hétfőn már érettségiző fiatalok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában