Mindent a biztonságért

2019.05.03. 11:30

Csörötnek, Magyarlak és Rábagyarmat ingatlanjait védik

Három falu árvíz elleni védelmét fogja megoldani az a nagyszabású csapadékvíz-elvezetési beruházás, melynek projekt­indítóját tegnap tartották a Rába-gátnál.

Tersztyánszky Krisztina

V. Németh Zsolt miniszteri biztos (középen) arra hívta fel a figyelmet, hogy napjaink szélsőséges időjárási jelenségei indokolják, hogy lépést tartsunk a családok otthonát fenyegető veszéllyel Fotó: Szendi Péter

Csörötnek, Magyarlak és Rábagyarmat a Vas Megyei Önkormányzattal konzorciumban még 2017-ben pályázott a három falu belvízvédelmi programjára. Az építőipari többletköltségek fedezése céljából a megítélt 223 millió forint vissza nem térítendő támogatást a kormány 290 millió forintra egészítette ki. A projektindítón Kocsis Zsolt, Csörötnek polgármestere ismertette a rövidesen induló építkezést, melynek fő célja, hogy a domboldal felől érkező csapadékot összegyűjtse és egy kilencezer köbméteres záportározóban zsilippel visszatartsa. Innen a Rábába átemelőszivattyú juttatja majd a vizet, ezáltal a mélyebben fekvő területek megszabadulnak az árvíztől, ami sokszor okozott károkat. A nyáron a három faluban összesen 7000 méter csapadékcsatorna és 2600 méter övárokrendszer épül, részben a meglévő árkok rekonstrukciójával. A 8-as főútról becsatlakozó utak mentén mobilgátas rendszert alakítanak ki és megvalósul a Háromházi patak korrekciója is.

V. Németh Zsolt miniszteri biztos (középen) arra hívta fel a figyelmet, hogy napjaink szélsőséges időjárási jelenségei indokolják, hogy lépést tartsunk a családok otthonát fenyegető veszéllyel Fotó: Szendi Péter

V. Németh Zsolt miniszteri biztos a 268 ingatlant megóvó beruházás kapcsán arra hívta fel a figyelmet: napjaink szélsőséges időjárási jelenségei különösen indokolják, hogy lépést tartsunk a családok otthonát fenyegető veszéllyel. Majthényi László megyei közgyűlési elnök arról számolt be: az önkormányzati fejlesztéseket célzó támogatások között mind nagyobb súllyal jelenik meg az ingatlanvagyon védelme. A 21,5 milliárdos keretből 1,9 milliárd forintot fordítanak csapadékvíz-elvezetésre, így összesen harminc település válik biztonságosabbá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában