közös lemezt adtak ki

2019.05.25. 07:00

Danics Dóra és a Cimbaliband harmadik albuma – Új iramot diktálnak

A Vas megyei kötődésű énekesnővel a legújabb, Cimbalibanddel közös lemezéről beszélgettünk.

Polgár Patrícia

A szombathelyi kötődésű énekesnő írta számos új dal szövegét

Fotó: Danics Dóra Facebook-oldala

Iram címmel jelent meg Danics Dóra és a Cimbaliband harmadik közös lemeze, melynek dalszövegei közül többet az énekesnő jegyez. Pályája kezdete óta szerez szövegeket, saját szólólemezén is ő vállalta az írás oroszlánrészét. A kihívást tehát nem ez jelentette számára, hanem az, hogy a dalszövegek illeszkedjenek az együttesre jellemző népzenei, világzenei hangzáshoz – mondta el Danics Dóra. Négy-öt dal szövege is hozzá köthető, azonban egyes népdaloknál megőrizték azok eredeti szövegét, néhányat pedig a dalok zeneszerzője, Unger Balázs alkotott.

Harmadjára adnak ki közös lemezt a Cimbalibanddel: az első, Recycle című albumuk a magyar népzene új köntösbe való öltöztetéséről, újrahasznosításáról szólt. Az azt követő Balkán Project autentikusabb, balkáni hangulatú lemezre sikerült. Utóbbi nemzetközileg is nagy sikereket ért el: bekerült a British Songlines magazin legjobb 12 lemeze közé. Az Iram a Recycle és a Balkán Project esszenciája, vegyítése. Keverednek rajta a népzenei stílusok a dzsesszel és poppal, a magyar népzene a balkáni – török, bolgár, román – dallamokkal.

A szombathelyi kötődésű énekesnő írta számos új dal szövegét
Fotó: Danics Dóra Facebook-oldala

– A legjobban a lemez hangulatát az Iram címmel lehet jellemezni, hiszen tempós, elvivős. Az az érzés, amikor magával ragad a zene és magával visz téged egy másik világba. Ez az iram, ez az erő, ez az energia abszolút ott van minden egyes dalban, talán ez adja a legnagyobb egységét ennek a lemeznek – fogalmazott az énekesnő, akitől megtudtuk még, hogy a következő négy-öt hónap a zenekar életében a koncertezésről fog szólni. – Nagyon sok helyre megyünk országszerte. Montenegróba kaptunk meghívást egy világzenei fesztiválra, de fellépünk az Egyesült Királyságban is, a BBC WOMAD fesztiválján – tette hozzá az énekesnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában