Elismerés

2019.05.02. 07:00

Díjak és kinevezések a szombathelyi Markusovszky Lajos-emlékünnepélyen

Koszorúzással kezdődött kedden a Markusovszky Lajos-emlékünnepély. A Romhányi Teremben előadás hangzott el, elismeréseket, kinevezéseket adtak át.

BTK

Dr. Lóderer Zoltán koszorúz a Markusovszky-szobornál Fotó: SZ

Százhuszonhat éve halt meg Markusovszky Lajos – az egykori hadisebészről, orvos-szervezőről, az Orvosi Hetilap alapítójáról 1955 óta minden évben megemlékeznek a szombathelyi kórházban. Életútját dr. Lóderer Zoltán osztályvezető főorvos ismertette a Markusovszky-szobornál.

A Romhányi Teremben prof. dr. Márkus Béla, a tudományos bizottság elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd ismét Lóderer Zoltán vette át a szót. Beszélt Markusovszkyról, a sebészorvosról, aki már 33 évesen kórházi főorvosként tevékenykedett; a forradalmárról és hazafiról, akinek szerepe volt a szabadságharc katonai szolgálatában, és akinek forradalmi tette volt 1857-ben az Orvosi Hetilap megalapítása. A protestáns vallásúról – emiatt utasították el egyetemi tanári kinevezési kérvényét –, és a másokért tenni akaró emberről, aki harcolt a magyar nyelv ügyéért. A továbbiakban prof. dr. dr. Piffkó József tanszékvezető egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinikájának igazgatója a fej-nyaki régió rehabilitáció­jában elérhető modern műtéti technikákról beszélt.

Dr. Lóderer Zoltán koszorúz a Markusovszky-szobornál Fotó: Szendi Péter

Az idén ő vette át a Markusovszky-emlékplakettet. A Markusovszky-pályázat eredményhirdetésen 1. díjban részesült Maráczi Alexandra biológus. Adjunktusi kinevezést kapott dr. Bazsó Dóra (csecsemő- és gyermekgyógyászati osztály), dr. Fehér Zsuzsanna (infektológia), dr. Hevér Tímea (általános és érsebészeti osztály), dr. Kelemen Péter (ortopédiai sebészeti osztály), dr. Mátrai Ákos (traumatológia), dr. Nagy Eszter (csecsemő- és gyermekgyógyászati osztály), dr. Szakály Zsuzsanna (reumatológiai osztály) és dr. Szendrei Tamás (hematológiai osztály). Másodfőorvosi kinevezést dr. Plander Márk (hematológiai osztály) és dr. Stankovics Péter (mellkassebészeti osztály) kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában