Ballagás

2019.05.03. 16:14

Elballagtak a végzősök a Nagy Lajos Gimnáziumban és az Orlayban is (Fotógalériával)

Több ezer vasi diák búcsúzott el alma materétől, de szombaton is több középfokú oktatási intézménytől köszönnek el a tizenkettedikesek. Az időjárás nem kedvezett a ballagóknak: sok iskolában bíztak a napsütésben, ám az utolsó pillanatban megeredő eső miatt zárt helyszínen kellett tartani az ünnepségeket.

Nemes Judit

Fotó: Unger Tamás

Utoljára csengettek ki pénteken sok végzős középiskolásoknak megye szerte: a hagyomány szerint minden iskolában a tizenkettedikes, tizenharmadikos diákok együtt énekelve végigjárták az alsóbb évfolyamok osztályait egy-egy szál virággal a kezükben és tarisznyával a hónuk alatt. Az Orlayban, azaz a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában 11 órakor kezdődött az ünnepség: az aulában gyűlt össze az ünneplő sereg és az ünnepeltek.

A himnusz hangja után Zsebe Zsófia 10. C osztályos diák Szabolcsi Erzsébet Forrás legyél című versével, Szabó Laura 11. C osztályos tanuló beszéddel búcsúzott a végzősőktől, a ballagók nevében a 12. A osztályos Kovács Boglárka osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. A ballagó osztályok nevét őrző szalag is felkerült az iskola zászlajára, majd Majthényi Lászlónak, a Vas megyei közgyűlés elnökének üdvözlő szavait olvasták fel az ünnepségen. Futó István igazgató ünnepi beszédében elmondta: hét végzős osztály száznegyvenhárom tanulójának szólt utoljára a csengőszó az iskolában.

 

Hagyománynak számít az intézményben, hogy egykori diákok, Antal Ramóna emlékére aranygyűrűt adományoznak annak a végzős fiatalnak, aki kiváló közösségi és kulturális munkájával öregbítette az iskola hírnevét. Idén Molnár Péter 12. C osztályos tanuló érdemelte ki az elismerést. A tragikus hirtelenséggel elhunyt egykori orlays diák édesapja másik két elismerést is alapított lánya emlékére: a legjobb versenyeredményt elért végzőst is jutalmazták: különdíjat vehetett át a 12. C osztályból Szabó Enikő. A legjobb felkészítő tanárnak járó díjat dr. Sárayné Süle Gabriella kapta. Az ünnepséget az iskola Kreatív zenei műhelye diákjainak előadása színesítette.

A szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium ballagását sem kímélte az időjárás: a 12 órakor kezdődött ünnepséget a tornateremben tartották. A himnuszt követően Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna igazgató köszöntötte a tizenkettedikeseket, majd dr. Balázsy Péter, a Vas Megyei Önkormányzat megyei jegyzője, volt „nagylajosos” diák, a Nagy Lajos Gimnázium Öregdiák Egyesülete alapító tagja osztotta meg a jelenlévőkkel köszöntő gondolatait. A tanulók közül a 11. D osztály diákja, Stercz Gellért búcsúzott el társai nevében a ballagóktól, a végzős búcsúbeszédet pedig a 12. A-s Nagy Johanna Csenge mondta. Az eseményen ünnepélyesen átadták a Ballagók könyvét az alsóbb osztályoknak – a kötetbe az előző hetekben írhattak bejegyzéseket az alsóbb évfolyamoknak a tizenkettedikesek. A ceremónia folytatásában felkötötték az iskola zászlójára a ballagók nevével díszített évfolyamszalagot. Ezüst- és bronzpaketteket is kiosztottak – tantestületi döntés alapján – azoknak a ballagóknak, akik munkájukkal kiérdemelték: diákolimpiai vagy országos 1-3. helyezetteket, OKTV versenyek döntőseit vagy kiemelkedő közösségi munkát végzőket jutalmaztak – idén tíznél többen kapták meg az elismerést.

 

A Nagy Lajos Gimnázium végzőse, Sági Benjamin, az OB I-es Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület játékosa is elköszönt tegnap alma materétől. A fiatalembertől megtudtuk, nem hagy fel a sportággal, továbbra is szeretné erősíteni a szombathelyi keretet. Elárulta: Győrben és Szombathelyen szeretné folytatni tanulmányait, sport és rekreáció szakra jelentkezett mindkét intézményben, levelező tanrendre, hogy össze tudja hangolni az edzéseket és az egyetemi kötelezettségeket. Előbb azonban nagy megmérettetés előtt áll: érettségi vizsgát tesz. Benjamin elárulta: négyes átlaga volt az évek során így nem fél egyik vizsgától sem, bár a matematika feladatsortól tart egy kissé. Ma nemcsak ballagások zajlottak, már az érettségi próbatételek is megkezdődtek: nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákat tettek több középiskolában, hétfőn a magyar írásbelikkel folytatódik a megmérettetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában