Tegyünk a gyepünkért!

2019.05.25. 13:00

Fagymentes időszakban bármikor elkezdhetünk füvesíteni

„Az a szép zöld gyep…” – szólt Poldi bácsi híres mondata az Égigérő fű című magyar filmben – és ez az óhaj nemcsak a nyugdíjba vonuló parkőr kívánságaként jelenik meg városi környezetben, hanem a falvakban, kertvárosban családi házak tulajdonosai is áhítoznak karban­tartott füves felületről.

VN

Családi házaknál nemcsak szemet kényeztetőnek, de strapabírónak is kell lennie a gyepnek

Fotó: Shutterstock

Ahhoz, hogy nyáron gyönyörű pázsitban gyönyörködhessünk, most sem késő nekiállni a füvesítésnek: fűmag a fagyos időszakokat – és természetesen a perzselő napsütéses délutánokat – kivéve, tavasztól őszig vethető és rendszeres öntözés mellett, pár hét alatt zöldbe bújtathatjuk a ház körüli területet. Néhány alapszabályt be kell tartani ahhoz, hogy örömünket leljük a telepített fűben. A fűmagot annak megfelelően válasszuk ki, milyen célra szánjuk, vagy mekkora igénybevételnek lesz kitéve. Családi házaknál leggyakrabban az úgynevezett „sport” keveréket használják, amely jól tűri az igénybevételt.

A fűmagkeverékekben jellemzően három-négy fajtát találhatunk meg, ezek közül elvetve az lesz a legnagyobb arányban jellemző, amelyiknek a legideá­lisabbak a kelési és fejlődési körülmények. Ahhoz, hogy olyan gyepszőnyeget kapjunk, amely megfelel az elképzeléseinknek, több feltételnek kell teljesülnie: jó minőségű talaj, nemesített fűmagkeverék, kellően alapos gondozás szükséges – ez utóbbihoz természetesen a rendszeres öntözés is hozzátartozik. Ha a pénztárca engedi, szakember segítségét érdemes igénybe venni. Ha azonban saját magunk gondoskodunk a füvünk karbantartásáról, figyelni kell az öntözésre, a megfelelő mennyiségű, minőségű és típusú tápanyagra és a fű nyírására is.

Családi házaknál nemcsak szemet kényeztetőnek, de strapabírónak is kell lennie a gyepnek
Fotó: Shutterstock

A szakemberek azt javasolják, hogy hajnalban öntözzük a füvet, mert akkor tudja a növényzet a legtöbb nedvességet magába szívni, ugyanis a hőmérséklet még nem érte el az aznapi tetőfokot, alacsony a párolgás. Szárazabb időszakokban ajánlott hetente többször eláztatni a füvet, mert így az „ínséges” időkben is vízhez jut. A locsolásra használt víz mennyiségét óvatosan válasszuk meg – általában 15-20 liternyi kell négyzetméterenként – a pangó csapadékban a nyári melegben gyorsan megindul a gombásodás. Automata öntözőrendszerrel erre nem kell figyelmet fordítani: elég egyszer beállítani az adagolandó mennyiséget.

Figyelni kell a kártevőktől való mentesítésre: vegyszeres talajfertőtlenítéssel megszabadítható a fűtenger a kéretlen rovaroktól. Nemcsak a kártevők, de a gyomok is tönkretehetik udvarunk zöld szőnyegét: kézi vagy vegyszeres gyomirtásra időnként szükség lehet. Rendszeres fűnyírással, a gyep trágyázásával és szellőztetésével megelőzhető a gazosodás. A füvet nemcsak a gyomok, hanem a mohásodás elkerülése miatt is lazítani kell: ezt a műveletet gépekkel tudjuk elvégezni, utána érdemes tápanyaghoz juttatni a füves felületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában