Gyűjtsük és őrizzük meg emlékeinket!

2019.05.28. 17:30

Hogyan őrizzük meg agyunk frissességét? – Rozán Eszter tartott előadást Szombathelyen

„Memóriafejlesztés – Hogyan őrizzük meg agyunk frissességét?” címmel tartott előadást Rozán Eszter a TIT-hölgyklubban. A szombathelyi írónő már jó néhányszor volt a klub vendége, ez alkalommal, mint fitoterapeuta (gyógynövénygyógyász) beszélt arról, mit lehet tenni az időskori demencia, a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlásának megelőzésére.

Tátrainé Kulcsár Irén

Rozán Eszter tartott előadást

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Rozán Eszter részletesen ismertette a feledékenység lehetséges okait: kialvatlanság, stressz, szorongás, szervi betegség, gyógyszerek, agyi keringési zavar, az agy nem megfelelő vérellátása. Felhívta hallgatósága figyelmét, hogy súlyosabb tünetek esetében, egyebek közt, amikor az egyén elveszíti a kontrollt dolgai felett, vagy a feledékenység miatt nem tudja ellátni hétköznapi teendőit, orvoshoz kell fordulni.

Mit lehet tenni a feledékenység ellen? Rozán Eszter szerint nagyon fontos a nyugodt és elegendő alvás, ami segíti a hosszú távú memória kialakulását, a tanulást. Javasolt a változatos táplálkozás, a testgyakorlás, ezek serkentik az agyi vérellátást, mert ami jó a szívnek, a vérkeringésnek, az jó az agynak is. Lényeges dolog az agy edzése, különféle gyakorlatokkal, feladatokkal és mindig valami újnak a (meg)tanulásával.

Részletesen szólt érdeklődő hallgatóságának az agyműködést serkentő ételekről. A fekete áfonya – a kutatások szerint „memória-erőmű” – javítja a tanulási folyamatokat, antioxidáns hatású; a színes, bogyós gyümölcsök késleltetik a mentális hanyatlást. A paradicsom fogyasztása javítja a figyelmet, a logikai képességeket. A brokkoli és a hasonló zöld növények sok vitamint tartalmaznak, segítenek az agyműködés helyreállításában és kalciumtartalmuk jótékony hatással van a csontokra. Javasolta még a zöld tea, valamint a magas kakaótartalmú csokoládé fogyasztását is –mindkettő serkenti az agysejtek közötti kapcsolatot.

Rozán Eszter tartott előadást
Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Hogyan tudjuk memóriánkat edzeni?– kérdezte hallgatóságát, majd meg is válaszolta: Tanuljunk mindig valami újat, lépjünk ki a komfortzónánkból, olvassunk új könyveket, utazzunk el ismeretlen helyekre, ha zenélünk, játsszunk új darabot. Elindulunk egy alaptevékenységről és minél többet foglalkozunk vele, annál járatosabbak leszünk benne, és még jutalomként is értékeljük. Mindezek mellett nagyon fontos a fizikai aktivitás, mert fokozza a vérkeringést, és jó hatással van a memóriára.

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Előadása végén kipróbált a lelkes közönséggel egy emlékezetsegítő módszert, ami az ókori görögöktől származik: a mnemotechnikai gyakorlat lényege, hogy az új dolgokat helyszínnel kell párosítani, az adatokat láncszerűen egymáshoz lehet fűzni, így könnyebben megjegyezhetők.

A Hölgyklub közönsége tíz lépésben megtanulta, mi az a tíz dolog, ami a megfelelő agyműködéshez feltétlenül szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában