Szeszélyes időjárás

2019.05.07. 07:00

Huszonnyolc éve volt hasonló májusunk

Márciust idéz az idei május: olvad a hó a Kőszegi-hegységben, de lesz még hűvös és lesz csapadék-utánpótlás is a következő napokban.

Bakos Ágnes

Valószínűleg nem sokan vetettek tegnap hüvelyeseket, pedig a népi időjárási feljegyzések szerint május 6-án van ennek az ideje, Babevő János napjaként emlegetik május hatodik napját. De nem idén, amikor szinte télre váltott az időjárás. Három-négy centiméteres olvadozó hó fogadta tegnap reggel Ráduly László kőszegi meteorológiai észlelőt a város felett.

A Kőszegi-hegységben, a Kendig-csúcson látottakról azt írta a havas feljegyzés mellé: a szél továbbra is viharosan fújt, igazi téli idő van odafenn. Az Országos Meteorológiai Szolgálat körképében németországi, lengyelországi, szlovéniai havazásokról írt, az első öt májusi napról pedig összegezték a meteorológusok: 30 milliméter csapadékot kapott Szombathely. Vas megye északi felében néhány milliméterrel több, a déli területen néhány milliméterrel kevesebb hullott.

Láthattuk és láthatjuk még: a magasabban fekvő tájakon hó formájában érkezett a hetek óta várt csapadék. Az első májusi havas napon Szombathelyen 5,4 Celsius-fok lett a napi átlaghőmérséklet, ez nem májusi szám: olyan, mintha március 20. lett volna, mondta Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Emlékeztetett arra is, hogy tavaly márciusban májusi átlaghőmérséklet volt, idén mintha kiegyenlítené az idő és az időjárás az anomáliát.

Nem mindennapi az ilyen szeles, csapadékos, hideg május, Pétervári Tibor 28 évvel ezelőtti tavaszra tekintett vissza. – Az első évben, amikor észleltem, 1991. május 17-én volt hasonló, akkor még a reptéren volt a mérőállomás. Aznap 90 kilométer per órás szél is volt és 30-40 milliméter csapadék – idézte fel. Amikor ilyen mozgalmas időjárási események után nyugalomba jut a levegő, lecsendesedik a szél, akkor lehet fagy.

 

Ahogy ma reggelre is ígért 0 Celsius-fok körüli talaj menti minimumot a prognózis, úgy holnap hajnalban is fagyhat. A hét további része változékony lesz, legalább néhány órára kellemesebb időre is számíthatunk, mint amit az első májusi hétvége hozott.

Viszont szerdán, ha kellemesebb is lesz az idő, megélénkül majd a déli szél. Csütörtökön több felhő, zápor, zivatar valószínű, majd a péntek lehet ismét naposabb, és már a kabátokra sem lesz szükség aznap délután: 19 Celsius-fok is lehet. Majd szombaton néhány fokkal hűvösebb és több felhő valószínű, és aznap este eléri térségünket egy újabb hidegfront – vázolta a heti kilátásokat az észlelő.

A hét utolsó napja borongós lesz, a mostani kilátások szerint mindössze 10 Celsius-fok körüli maximum-hőmérséklet ígérkezik Szombathelyre, és viharos északi széllel érkeznek a naptár szerint a fagyosszentek. Hogy megdől-e Vas megye Pongrác-napi hidegrekordja, azt még nem tudni: 1978. május 12-én mínusz 4,4 Celsius-fok volt Szentgotthárdon, azóta nem volt ennyire hideg ez a nap az ország területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában