Tárgyalás

2019.05.23. 16:04

Ítéletet hirdettek a szombathelyi börtönben zárkatársukat halálra kínzó fogvatartottak ügyében

Életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Szombathelyi Törvényszék azt a három férfit, akik két éve halálra kínozták zárkatársukat. Az ítélet nem jogerős, az ügyész és a védők is fellebbeztek.

Budai Dávid

Életfogytiglani fegyházbüntetés az ítélet, ami nem jogerős.

Fotó: Budai Dávid

Ítélethirdetéssel folytatódott csütörtökön azoknak a raboknak a pere, akik 2017-ben megalázták, megkínozták, majd megölték zárkatársukat. Mindhárom vádlottat életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Szombathelyi Törvényszék, csupán a feltételes szabadlábra bocsátás legkorábbi időpontjában van eltérés. A különös visszaeső elsőrendű vádlott 33, a többszörös visszaeső másodrendű vádlott 30, míg a visszaeső harmadrendű vádlott legkorábban 27 év múlva szabadulhat feltételesen.

Dr. Rácz József bíró az ítélet kihirdetése után az indokolásban részletesen ismertette, mi vezetett ahhoz a tragikus, két évvel ezelőtti naphoz, ami végül egy ember halálát okozta. A vádlottak, miután zárkájukba került a sértett, elkezdték csicskáztatni. A sorozatos megalázások és bántalmazások hamar eldurvultak. 2017 május 9-én a sértett áthelyezési kérelmet írt. Mint kiderült, az intézetnek szándékában is állt a rab másik cellába helyezése, ám elkéstek, a sértettet öt nappal a kérelme benyújtása után megölték. Felmerült az őrök felelőssége is, akiknek az áldozat súlyos sérüléseit észre kellett volna venniük. Kettejük ellen büntetőeljárás is indult, amit azonban később megszüntettek – emlékeztetett a bíró.

Életfogytiglani fegyházbüntetés az ítélet, ami nem jogerős. Az ügyész és a védők is fellebbeztek.
Fotó: Budai Dávid

A dolgok akkor fajultak el igazán, amikor a büntetőügyben tanúként meghallgatott zárkatárs május 11-én másik cellába került. Miután az egyetlen olyan ember is elment, aki addig valamelyest védelmébe vette a sértettet, gyakorlatilag elszabadult a pokol. Ekkor kezdte el a három vádlott fojtogatni, majd ütésekkel újra és újra magához téríteni a sértettet, míg végül négy nappal később, május 14-én hajnalban az utolsó ilyen fojtás végzetesnek bizonyult. Ahogyan az egyik tanúként meghallgatott fogolytárs mondta: a sértett kannibálok közé került. Az áldozaton halálakor összesen 52 sérülést találtak, a bíró hosszú percekig sorolta, milyen elváltozásokat okozott a sorozatos kínzás. Dr. Rácz József egyetlen enyhítő körülménynek a bv-intézet laza ellenőrzési gyakorlatát látta, ám ettől még a vádlottak felelőssége megállapítható – hangsúlyozta. Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosbításért, a vádlottak és védőik felmentésért, valamint a minősítés megváltoztatásáért fellebbeztek. Az ügy másodfokon folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában