Vas Népe Konyhája

2019.05.11. 10:00

Langallót csak gazdagon! – Otthon is könnyen elkészíthetjük a kenyértésztát

A lángos vagy langalló egykor a gyerekek kedvenc csemegéje volt: ezt a kenyértésztából leeső részt sütötték meg először, és még azon melegében fogyasztották fokhagymával, tejföllel.

Tersztyánszky Krisztina

Kolbásszal, szalonnával és lilahagyma-szeletekkel még laktatóbb étel

Fotó: TK

Kiss Ida nekünk már egy tobábbfejlesztett és táplálóbb változatát készítette el, a tetejét gazdagon megpakolva.

A langalló sütéséhez először fel kell fűteni a kemencét, és amikor a tűztér már jól felforrósodott, a parazsat hátra kell tolni. (Időben kezdjünk hozzá, mert a felfűtés több óráig is eltarthat.) Óvatosan kell bánni a langallóval, mert a kenyérnél lényegesen hamarabb megsül, és ha nem figyelünk megfelelően rá, könnyen kiszáradhat, vagy akár meg is éghet.

Egyszerű kenyértészta a lángos alapja – tudjuk meg Idától, amit azért a biztonság kedvéért érdemes elmagyarázni. Két gáztepsi méretű sütőedényhez egy kiló búzalisztet veszünk alapul. Ehhez másfél evőkanál sót keverünk. A lisztet mély tálba téve belemorzsolunk a közepébe két deka élesztőt, és kevés langyos vizet öntünk rá.

Kolbásszal, szalonnával és lilahagyma-szeletekkel még laktatóbb étel
Fotó: TK

Letakarva hagyjuk, hogy egy kis kovászszerűség képződjön, majd a lisztből langyos víz hozzáadásával tésztát dagasztunk. Langyos helyen, ruhával letakarva kelesztjük, majd körülbelül egy óra elteltével még egyszer átgyúrjuk és az adagot kettévéve két, kizsírozott tepsibe nyomogatjuk a tésztát. Még itt is kelni hagyjuk egy keveset, majd bőségesen megkenjük tejföllel és megrakjuk a tetejét apró kockákra vágott szalonnával, kolbász- és lilahagyma-szeletekkel. (Aki nem húsevő, tehet rá darabokra vágott zöldségeket is.) Mehet a kemencébe, ahol 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Előfordulhat, hogy a tűztérnek azon a részén, ahova a parazsat toltuk, tehát hátul, jobban fog sülni a tészta, mint elöl az ajtónál, ezért érdemes a tepsit a sütési idő felénél megfordítani. Egyenletesebb lesz a kemencében a hőmérséklet, ha a felfűtés után a parazsat nem toljuk hátra, hanem kikotorjuk a tűztérből a hamuládába.

A kész langalló
Fotó: TK

Természetesen a langallót akkor is megsüthetjük, ha nincs kemencénk. A hőlégkeveréses villanysütőben valószínűleg egyenletesebben pirul majd, csak hát a jellegzetes, füstös kemenceillatot kell majd nélkülöznünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában