Kiállítás

2019.05.17. 09:00

Lefegyverző alkotások Répcelakon – A meseillusztrátor képeiben három hivatás fonódik össze

Szimonidesz Hajnalka meseillusztrátornak nyílt kiállítása szerdán a Répce Galériában.

Budai Dávid

Szimonidesz Hajnalka illusztrátor és Tóth Csaba festőművész a megnyitón

Fotó: VN/Varga Ákos

A Répce Galériában szerdán 17 órakor volt Szimonidesz Hajnalka képzőművész-illusztrátor tárlatának megnyitója, a közönség a kiállítótérben belelapozhatott a művész által illusztrált könyvekbe is. Az érdeklődőket Mészáros Imréné, a Nyitott Tér Kulturális Egyesület elnöke köszöntötte, a kiállítást pedig Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész ajánlotta, aki arra kérte a közönséget, hogy gyerekszemmel nézzék a kiállítást. – A képek befogadásához az a gyermek kell, ami bennünk van, csak már kinőttük, mint a ruháinkat. Most tessék ide visszatérni, mint ahogy a művésznő is ezt teszi minden alkalommal, amikor a papír fölé hajol – fogalmazott Tóth Csaba, majd felidézte azt a pillanatot, amikor először látta Szimonidesz Hajnalka festményeit.

Szimonidesz Hajnalka illusztrátor és Tóth Csaba festőművész a megnyitón
Fotó: VN/Varga Ákos

Mindegyik kép mögött volt valamilyen történet, márpedig ez az elbeszélő mód az illusztrátori munkában a legfontosabb. A kiállítás képeiben három hivatás – tanári, szülői, művészi – jelenik meg és fonódik össze, ezért olyan hatásos, lefegyverző és csodálatos. Akik a meséket Hajnalka képein keresztül olvassák el, azokat egész életükben az ő munkáival azonosítják majd, ezért nagyon nagy a művész felelőssége. Szimonidesz Hajnalka – akit Tóth Csaba a megnyitón a meseillusztráció Mozartjának nevezett – munkái alázatról, tehetségről, képi intelligenciáról árulkodnak. A kiállítás június 1-jéig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában