hagyományőrzés

2019.05.02. 07:00

Lovasok között a szombathelyi Szent István parkban

Hagyományőrző egyesületek táborai népesítették be tegnap a Szent István parkot a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület szervezte lovas történelmi témanapon.

Tóth Kata

A Szent István parkban kicsi és nagy jól érezhette magát ezen a május elsején. A fegyverekkel is egészen közelről megismerkedhettek az érdeklődők Fotó: Unger Tamás

Reggel már a kijelölt időpont előtt megkezdték a kitelepülést, tábort építettek, a szekereket pedig még korábban kijuttatták a műveleti területre. Hatalmas eszközparkkal, huszita jellegű harci és robusztus társzekerekkel vett részt a témanapon a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület Hunyadi Mátyás Fekete Serege Csoport. A vezetőjük, Bondár György elmondta: a védelemben kombinálták a tábori ágyúkat a rögzített asztali ágyúkkal. Délután azt mutatták be, hogyan alakult ki a táborok védelme, milyen felszereléssel rendelkeztek a harcosok, és hogyan éltek az emberek a táborokon belül. A riadó után elképzelt ellenséggel szemben harcoltak, tűzcsapást intéztek ellenük, üldözőbe vették őket.

Szombathelyi bajtársak hívására érkezett, a 2. világháború korát képviselte a rendezvényen a Soproni Történelmi és Hadijátszó Baráti Kör, tudtuk meg Czupy Arnoldtól. Az idén egy lovat és egy korhű lovas szekeret hoztak, ilyennel baktattak a háborúk viharában őseink. Érthető, hogy meglepték őket a családok, a gyerekeket vitték a zörgő szekéren.

 

A gyerekek, felnőttek örömére rajtuk kívül még számtalan kitelepült hagyományőrző csoport erősítette a nemzeti öntudatot, ami nem titkolt célja a szervezőknek. Kora délután dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke és dr. Puskás Tivadar polgármester is kilátogatott a parkba. „A kötelesség előbbre való, mint az élet” – a fiumei tengerészeti akadémia falára írt jelmondatot idézte beszédében dr. Hende Csaba, utalva arra, hogy ez a gondolat kísérte végig hazánk történetét a honfoglalástól a legközelebbi múltig. Számtalan csatában védelmezték a hazát a koronként más és más fegyverzettel, de mindig ugyanezzel a meg­győződéssel felvértezett magyar katonák. Éppen ezért különös jelentősége van a katonai hagyományőrzésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában