Nehezebb volt a tavalyinál

2019.05.07. 20:00

Matekérettségi: könnyű első és gondolkodtató második rész

A 137 érettségizőből 112-en vizsgáztak tegnap középszinten matematikából a Nagy Lajos Gimnáziumban – még a feladatlapok kitöltése előtt kérdeztük a végzősöket. Az egyik körmendi középiskola szaktanára a feladatsort értékelte.  

Tóth Kata

Lukács Bence, Leimeszter Helga, Kőházi Anna és Kőházi Zoltán a vizsga előtt

Fotó: Horváth Balázs

– Szavakkal nem lehet kifejezni, hogy milyen a lelkiállapotom. Nagyon izgulok. Egyelőre nyugodt vagyok, bár nehezebb vizsgára számítok, mint amilyen a magyar volt hétfőn – változatos mondatokat hallottunk tegnap a Nagy Lajos Gimnáziumban a középszintű matekérettségi előtt a vizsgateremben Leimeszter Helgától, Lukács Bencétől, Kőházi Zoltántól és Kőházi Annától.

Lukács Bence, Leimeszter Helga, Kőházi Anna és Kőházi Zoltán a vizsga előtt
Fotó: Horváth Balázs

A két lány heti négy, a fiúk heti hat órában tanulták a matematikát. Egy osztályba járnak, a 12.a-ba, a fiúk fakultációként is a matekot választották, de végül úgy döntöttek, hogy az emelt helyett ők is középszintű vizsgát tesznek, és inkább más tantárgyból emeltszintűznek.

Zoltán úgy gondolkodott: biztosabbra megy a jobb középszintű eredménnyel, mint egy gyenge emelttel. Helga Győrbe készül, gyógypedagógia szakra, Bence is Győrbe: ő gazdaság és menedzsmentet tanul majd. Zoli, ha sikerül, marad Szombathelyen, a gimnáziumtól száz méterre egy másik intézménybe indul reggelente, az ELTE duális gépészmérnökképzésére.

 

Az ikertestvére, Anna terveiben az orvosi egyetem szerepel. A végzősök arra számítottak, hogy az algebrával, az egyenletrendszerekkel és a geometriával boldogulnak majd az érettségin, a valószínűség-számítással és a kombinatorikával kapcsolatos feladatoktól viszont tartottak. Simonné Baranyai Zsuzsanna, az osztályfőnökük fél nyolc körül egy utolsó bátorító mondattal beköszönt hozzájuk. Az egyik diák, Kiss Eszter Anna még kérdezett tőle: az exponenciális és logaritmusos egyenleteknél mit kell a feladatokhoz pluszban írni.

– Hajtós osztály volt a 12.a, kevésbé reálbeállítottságúak, de nagyon szorgalmasak. Középiskolai szinten pedig szorgalommal legalább annyit el lehet érni, mint tehetséggel – mondta az osztályfőnök. Humánus, jó feladatsorra számított, ennek megfelelően jó eredményekre: négyesnél rosszabbra nem. De, mint mondta, itt már nemcsak az ötös számít, hanem, hogy 90-95 százalékos legyen a dolgozat. Középszinten 112-en vizsgáztak matekból a gimnázium épületében, és 25 Nagy Lajos-os diák írt tegnap emelt szintű érettségit más iskolákban.

Míg a diákoknak összesen 180 percük volt a két feladatlapra, addig legfeljebb másfél órába telt az ­SZMSZC Rázsó Imre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája matematika szakos tanárának az idei matekérettségi megoldása. Szerinte az első rész nem okozhatott különösebb nehézséget, reálisan mérte fel a tudást, a második, főleg az utolsó három feladat viszont nagyon gondolkodtató volt és sokkal kevésbé barátságos.

A matematika minden témakörét érintették a példák – előfordult algebra, másodfokú egyenlet, százalékszámítás, halmazok, gráfok, vektorok, kombinatorikai és trigonometriai feladat is, statisztika és sorozatok – összességében nehezebb volt a feladatsor, mint a tavalyi.

Országos online petíció indult, amit több ezren aláírtak. A diákok azt követelik, vigyék lejjebb a ponthatárt az irreálisan nehéz feladatok miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában