Ők az őrangyalok helyettesei

2019.05.20. 07:00

Megünnepelték a Vas Megyei Mentők Napját Őriszentpéteren

A 28. Vas Megyei Mentők Napját rendezték szombaton Őriszentpéteren. Elismerések átadására is alkalom volt az összejövetel, ahol szó volt a mentő hivatás múltjáról és jelenéről.

Bakos Ágnes

A vasi mentőállomások vezetői – és a kitüntetett kollégák a 28. alkalommal megrendezett ünnepségen

 

Az 1992 óta évenként rendezett találkozásokat fényképekkel elevenítették fel a művelődési házban, ahol a mentő hivatás egykori eszközeiből nyílt kiállítás. Az idei volt a 28. Vas Megyei Mentők Napja, másodszor rendezték az ünnepséget Őriszentpéteren.

71 éves az Országos Mentőszolgálat és 132 éves a szervezett embermentés Magyarországon – idézte fel dr. Lórántfy Mária, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezete igazgatója.

 

Az előtérben Kovács Ferenc és dr. Puskás Tivadar, a Vas megyei mentőnap megalapítója
Fotók: Szendi Péter

A szervezeti átalakulások nyomán ma szombathelyi központtal, három megyére szóló hatókörrel működik a régió mentőszervezete, az ország hét régiója közül az egyik. Mintegy nyolcszázan dolgoznak a régióban 29 mentőállomáson. A jelenről szólva kiemelte, hogy modern és fiatal mentőjárműveket használnak Vas megyében.

A hétköznapok hőseit ünnepelték a nagy hagyományokkal bíró eseményen

Hősként tisztelik a mentőket – ezt már Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere mondta, amikor házigazdaként köszöntötte az emlékülés résztvevőit. – Rokon szakma az őrangyalokkal. Akkor van dolguk, ha az őrangyalok kihagynak – méltatta a mentők munkáját. Legutóbb 2008-ban rendezték a vasi mentők napját Őriszentpéteren, az azóta a városban megvalósult fejlesztéseket is sorra vette a polgármester. Könye Attila, az őriszentpéteri mentőállomás állomásvezetője dr. Felkai Tamás mentőorvost idézte köszöntőjében: „A mi munkánk rejtett és névtelen”.

A hivatás az élet hátgerince – Nietzschét idézte V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő. Hangsúlyozta, hogy felesége és fia révén személyes kapcsolat fűzi a mentő hivatáshoz, a mentőnapi rendezvényről szólva pedig kiemelte: tudományos pillanatok és szórakozásra is alkalmat adnak, ezek közös nevezője pedig a hivatás. A mentők összetartását is hangsúlyozta az ünnepségen dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, a vasi mentőnap alapítója. Számos elismerés átadására volt alkalom a vasi mentőnap. Dr. Lórántfy Mária, az Országos Mentőszolgálat nyugat-dunántúli regionális igazgatója Dénes Károly megyei főügyeleti osztályvezetőtől vette át a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kitüntetését.

Brutscher József-emlékérmet ketten vehettek át idén: Kovács Ferenc, a Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány elnöke, valamint Tomori Béláné, gazdasági és műszaki vezető.

Három vállalkozó munkáját is elismerték, valamint idén először a vasi mentőállomások vezetői ajánlásokat tehettek egy-egy kollégájukra, akik az állomás vagy az ügyelet mindennapjaihoz tesznek hozzá, a közösség fontos részei nem csak munkájuk okán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában