Állami támogatású képzések

2019.05.09. 11:30

Közművelődési szakemberekre van szükség – A kurzuson három vasi polgármester is részt vett

2017 óta kötelező az alapszintű közművelődés a településeken, a személyi feltételek biztosítására 2021-ig kaptak haladékot. Ehhez szervez képzéseket az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Vas megyében nemrég végzett az első csoport.

Merklin Tímea

Németh Tamás, Nárai polgármestere a művelődési ház helytörténeti kiállításában

Fotó: Szendi Péter

A közművelődési szakmának presztízst kívánnak adni, ezért a feladatellátáshoz minimum középfokú végzettség szükséges. Az első egyéves közművelődési- és közönségkapcsolatiszakember-képzés már lement, az NMI Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága szervezte Szombathelyen.

Az első csoportban 28-an tettek sikeres vizsgát. Az egész régióból érkeztek olyanok, akik jellemzően már most is a közművelődés területén dolgoznak. Vas megyéből volt a kurzusnak résztvevője Bőből, Oszkóból, Őriszentpéterről, Vépről, Szelestéről, Séből, Olaszfáról, Vasszécsenyből, de két városból, Vasvárról és Körmendről is.

Hallgató volt három polgármester: Albert Attila (Magyarszombatfa), Németh Tamás (Nárai) és Pékó Tamás (Rönök) vette át a közművelődési végzettséget tanúsító oklevelet.

– A mai gyakorlat az, hogy minden falu kap évi 1,8 millió forintot közművelődésre, és ebből vagy tart fenn művelődési házat, vagy nem, senki nem ellenőrzi, milyen kulturális tevékenységet végez – mondta Németh Tamás, Nárai polgármestere. – Általában mindenhol van falunap, idősek napja, gyermeknap, támogatják a civil szerveződéseket, például az énekkarokat, teljesen az egyéni, helyi kreativitáson múlik minden. 2021-től szigorodik a helyzet: ahol nem lesz közművelődési szakember és évente jóváhagyott közművelődési szolgáltatási terv, ott egy fillért sem fognak kapni. De ahol igen, ott a mainál jóval nagyobb normatívát fognak biztosítani közművelődésre. Az is megoldás lehet, hogy három falu alkalmaz egy képzett szakembert.

Arról is beszélgettünk, hogy a kistelepülési kulturális élet csak részben pénzfüggő, nagyon meghatározó az, hogy van-e motorja: egy szakember, akinek az a hivatása, hogy szervezze a közművelődést. Németh Tamás megfogalmazza: a régi népművelési és a mai közművelődési szakember között az a különbség, hogy a népművelő megmondta, mit kell csinálni, a mai szakember pedig teret ad a szerveződéseknek.

Az első Vas megyei kurzuson végzett a rönöki polgármester, a helyi önkéntes tűzoltók parancsnoka, a települési értéktár elnöke, Pékó Tamás is, aki nem mellesleg vezeti a művelődési házat és könyvtárt, és viszi a csoportokat a híres Szent Imre-templomhoz. Azért volt fontos számára ez a képzés, mert továbblépésnek érezte: a falu eddigi közösségépítő tevékenységének fejlődési lehetőségét látja benne.

Németh Tamás, Nárai polgármestere a művelődési ház helytörténeti kiállításában
Fotó: Szendi Péter

– Rönökön nem voltak közösségek. A polgárőrség, az önkéntes tűzoltók és a közhasznú egyesület révén tudtunk közösségeket kovácsolni, ezek révén elértünk a családokhoz. A szervező-tervező munkát egyesületi elnökként kezdtem anno, 2010-től vagyok polgármester – idézte az eddigi fejlesztés éveit Pékó Tamás.

– Az irányítás, végrehajtás szintjéről jobban látszik, merre lehet továbbmenni, mint amikor csak részfeladatai vannak az embernek. Azért álltam az élére az egésznek, mert úgy gondoltam, hogy össze lehet fűzni az egyesületi és az önkormányzati munkát. Az, hogy ilyen jól felszereltek az egyesületeink, a közösségeknek köszönhető, mert rendelkezésre áll az a megfelelő humánerőforrás, akikkel a pályázatokat írjuk. Már van szép épületünk, amelybe tartalmakat tettünk – közösségi ház és könyvtár –, szinten is kell tartani, sőt, ha lehet, fejleszteni. A kurzuson sokat tanultunk egymástól is. A tanáraink a szakma csúcsát képviselték, sok olyan információt tudtunk meg tőlük, amelyeket már menet közben is hasznosítottunk, beépíthető volt a meglévő közművelődési tevékenységekbe. A jogszabály­változás miatt kötelező lesz ilyen végzettségű embert tartani, ez több forráshoz juttat minket.

2021 nincs messze, nincs sok idejük a falvaknak, hogy beiskolázzák a jelenlegi dolgozóikat, vagy keressenek olyanokat, akik a képzés elvégzése után a közművelődési és az azzal járó adminisztrációs feladataikat ellátják. Az NMI Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága már szervezi a következő középfokú végzettséget nyújtó csoportot.

Vezetőjétől, Éles Krisztinától megtudtuk: van már jelentkező Bajánsenyéről, Csehimindszentről, Vassurányból, Gércéről, Káldról. Felsőfokú képzésre az alsószölnöki jelentkezőt BA, a rumi érdeklődőt MA fokozatra irányították Győrbe. A képzés állami támogatással valósul meg, így az a résztvevőknek, a küldő önkormányzatoknak díjmentes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában