Feketefoglalkoztatás

2019.05.12. 07:00

Munkaügyi jogsértések – A munkaadók hetven százalékánál találtak kifogásolnivalót

Munkaügyi szabálytalanságot találtak a vizsgált 13 ezer 316 munkáltató 70 százalékánál, az ellen­őrzött több mint 54 ezer munkavállalónak pedig a 68 százalékánál a 2018 első kilenc hónapjában tartott ellenőrzéseken. A legtöbb jogsértés a feketefoglalkoztatásból adódott – ismertette a Pénzügyminisztérium munkaügyi főosztálya.

VN

Gyakori, hogy „próbamunkára” veszik föl a dolgozót

Fotó: Shutterstock

A vizsgálat megállapította, hogy az ellenőrzött dolgozók 13,62 százalékát foglalkoztatták feketén, akiknek a 38 százaléka az építőiparban dolgozott – továbbra is ez a legfertőzöttebb ágazat. A feketén dolgozók aránya 2 százalékpontos romlást mutat az egy évvel korábbi adathoz képest. Az építőipar mellett a vendéglátásban a leggyakoribb a feketefoglalkoztatás, a szektorban 935-ről 983-ra nőtt a bejelentés nélkül foglalkoztatottak létszáma. Összességében a meghatározó ágazatokban – az említett kettőt leszámítva – csökkent a feketefoglalkoztatás aránya.

Gyakori, hogy „próbamunkára” veszik föl a dolgozót
Fotó: Shutterstock

A leggyakoribb kifogások a bejelentés nélküli foglalkoztatással kapcsolatban a munkáltatói hivatkozások közül továbbra is az „adminisztrációs hiba”, „könyvelő mulasztása”, „próbamunka” és „első munkanap”. Több munkáltató a munkavállalókat esetenként hosszabb ideig (hetekig vagy akár egy-két hónapig) „próbamunkán” foglalkoztatja, munkaszerződés és bejelentés nélkül. Továbbra is tipikus kifogás, hogy a munkavállalók bejelentéséhez szükséges adatokat időben leadták a könyvelőnek, de a könyvelő elmulasztotta a bejelentésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában