A kérdés: kinek épül a város?

2019.05.28. 21:39

Nem csak szakmabelieket várnak az urbanisztikai nyári egyetemre

Idén is lesz Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem és a hozzá kapcsolódó tervezőtábor. A rendezvényt 52. alkalommal szervezi meg a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület.

Lakosi Gabriella

Dr. Bakó Béla igazgató és dr. Puskás Tivadar polgármester Fotó: Cseh Gábor

Az elmúlt években a nyári egyetem már több szempontból megközelítette az urbanisztika kérdéskörét. Idén a fő téma az lesz: kinek épül a város? – hangzott el az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján kedden.

Bakó Béla, a TIT igazgatója elmondta: szeretnék, ha nem csak egy szűk réteget érdekelnének az előadások, minden érdeklődőt várnak augusztus 5. és 7. között. Augusztus első három napján pedig Bükön szerveznek tervezőtábort.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere hangsúlyozta: az Urbanisztikai Nyári Egyetem országosan is egyedülálló, a város büszke a programsorozatra.

Dr. Bakó Béla igazgató és dr. Puskás Tivadar polgármester Fotó: Cseh Gábor

A sajtótájékoztatón adták át a polgármesternek az előző táborban készült tanulmánytervet, melyben Szombathely városkapuival foglalkoztak.

Portschy Tamás, Celldömölk főépítésze, a nyári egyetem tanácsának tagja segítette, mentorálta az egyetemistákat, hogy együtt kidolgozzák, hogyan nyújthatna jobb első benyomást a vasi megyeszékhely az utazóknak. Elmondta: a vasútállomás környékét, a Zanati út külső részét és a Kőszeg felőli út bevezető szakaszát vizsgálták. Úgy gondolja, a diákok idegenként tudtak a városra tekinteni, így sok fiatalos, újító és különleges ötletük volt.

Lakézy Gábor főépítész szerint mindhárom csomópont megújulhat a jövőben, és a tervezésnél megfontolják majd az egyetemisták javaslatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában