mozgást segítő eszközök

2019.05.30. 17:30

Népszerű a tricikli – Autista gyerekek is kedvelik Varga Tamás járgányait

A triciklikészítő tele van munkával a riportunk óta, a Vas Népe által ez év januárjában bemutatott Varga Tamás műhelyében újabb mozgást segítő eszközök készülnek.

Merklin Tímea

A mester garázsműhelyében újabb segítő járgányok készülnek Fotó: HB

Teljesen megváltoztatta a csodatricikli egy bihartordai autista kisfiú életét – mutatta be a történetet az egyik kereskedelmi televízió a napokban. A családja szegény, de egy alapítványon keresztül, sok ismeretlen támogatásával jutott a járgányhoz, amely segíti mozgását.

A tricikli itt készült Szombathelyen, Varga Tamás elmeséli: a kisfi úval nem találkozott személyesen, csak Budapestig vitte a bringát, onnan pedig az alapítvány szállította tovább.

A mester garázsműhelyében újabb segítő járgányok készülnek Fotó: HB

Amint azt megírtuk, akár Bagaméri fagylaltoskocsijának változatait is újraalkotná, csak a fel építmények más-más funkciót kapnak – eredetileg idősek, egészségügyi gondokkal küszködők mozgásának megkönnyítése volt a cél. Azóta azonban már értelmileg sérült gyerekek is kaptak ilyen bicikliket.

– Nem Olivéré volt az első, ami autista gyermeknek készült – mondja Varga Tamás. – Az a tapasztalat, hogy az autistákat, akik sokszor hiperaktívak, leköti ez a jármű. Mivel elöl ülnek, a központba kerülnek, és ettől lenyugszanak, kinyílik előttük a világ. A műhelyben most is háromkerekűeket gyárt a mester: az egyik alapítványon keresztül megy egy Angelman-szindrómás gyermek számára, kettőt nagymamák rendeltek a halmozottan fogyatékkal élő unokáiknak. Varga Tamás azt tervezi, hogy a riksáját felajánlja jótékony célokra, és az árából további tricikliket gyárt a rászorulóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában