közlekedés

2019.05.02. 20:36

Rendőrök versenyben – Forgalomirányító tudásukat mérték össze

A város egyik legforgalmasabb kereszteződésében mérték össze forgalomirányító tudásukat a rendőrök.

Budai Dávid

Komplett koreográfiák a forgalmas kereszteződésben Fotó: Horváth Balázs

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztálya és a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága regionális szakmai közlekedésrendészeti versenyt szervezett csütörtökön délután. A résztvevőknek először elméleti tudásukról kellett számot adniuk, majd különböző helyszíneken és három kategóriában – motoros és autós járőr, valamint karos forgalomirányítás – a gyakorlatban is bizonyítaniuk kellett felkészültségüket. A legérdekesebbnek a forgalomirányítás ígérkezett, mivel köztudott, hogy a járművezetők egy jelentős részének fogalma sincs a rendőri karjelzésekről. A forgalmat a Semmelweis és a Vörösmarty utcák kereszteződésében kellett irányítania a 22 versenyzőnek, kevéssel a délutáni csúcs előtt. A helyszínválasztás nem volt véletlen: ez a csomópont reggelente és délutánonként menetrendszerűen bedugul, várható volt, hogy a rendőröknek szükségük lesz minden tudásukra.

A klasszikus négyes kereszteződésben minden irányból érkezhetnek autók, amelyek ráadásul bármilyen irányba tovább is haladhatnak. Voltunk itt már tanúi korábban olyan pattanásig feszült helyzetnek, amikor egy civil autós ugrott ki a kocsijából – nem éppen szabályosan – a forgalmat irányítani.

Ezúttal a közlekedők a legjobb kezekben voltak, jó páran viszont ezt nem ismerték fel. Többen láthatóan nem tudták, mit jelentenek a jelzések, és leginkább azon voltak, hogy valahogyan elférjenek a rendőr mellett, ráadásul több tanulóvezető is áthajtott a kereszteződésen a nyilvánvaló tiltás ellenére úgy, hogy az oktató is a kocsiban ült. A legtöbben akkor gondolták – tévesen –, hogy szabad az út, amikor a rendőr magasba emelte a karját.

Komplett koreográfiák a forgalmas kereszteződésben Fotó: Horváth Balázs

Volt, aki háromszor is megpróbált behajtani a kereszteződésbe, mert sem a rendőr testhelyzetéből, sem a karjelzéséből nem tudott olvasni, végül a síp és a szóbeli fi gyelmeztetés volt az, ami hatott. Sok autóson látszott, próbálja felidézni magában a hajdan tanultakat, és biztos, ami biztos alapon inkább megállt. Nemcsak az autósok, de a gyalogosok is bizonytalanok voltak, többen teljesen váratlanul keltek át a zebrán, miközben nyilvánvaló volt, hogy nem léphetnének az úttestre, mások pedig hosszú percekig bizonytalanul álltak a járda szélén és megvárták, míg a rendőr int nekik. Pedig nem is kell feltétlenül tisztában lennünk pontosan a karjelzésekkel, néhány szabályt kell csak megjegyezni ahhoz, hogy ne vétsünk nagy hibát.

Először is: mindenképpen álljunk meg, ha a rend őr szemben vagy háttal áll nekünk, illetve ha felemeli a karját, mivel ez esetben a forgalom iránya fog változni. Amenynyiben a rendőr vállával párhuzamosan érkezünk, szabad az út, de ilyenkor is figyeljük, mit mutat a forgalomirányító, és csináljuk azt. Ha például maga mögé mutat, hátulról, ha pedig maga elé mutat, előröl kerüljük.

László Péter, a Vas Megyei Rend őr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője elmondta: a tapasztalat valóban az, hogy sokan nem ismerik a rendőri karjelzéseket, nem kell azonban megijedni, a forgalmat irányító rendőr, ha bizonytalanságot lát, segíteni fog, és egyértelműen megmutatja – ha kell, el is mondja –, mit kell csinálnia a sofőrnek. Egyébként a forgalomirányító versenyen pontozták is azt, hogy a rendőrök hogyan kommunikálnak a sofőrökkel, milyen tiszták a mozdulataik, és hogy menynyire élnek együtt a forgalommal, mennyire érzik a ritmust.

Sokan nem tudják olvasni a jelzéseket, pedig itt mindig elkelne a rendőri segítség Fotó: HB

Volt olyan rendőr, aki nagyon érezte, és szabályos koreográfiát mutatott be a közlekedők és a bámészkodók nagy örömére. A verseny közben egyszer egy szirénázó mentőautó is végigrobogott a kereszteződésen, amelynek a forgalmat irányító rendőr természetesen időben zöld utat is adott.

Az autósok – leszámítva a bizonytalanokat – láthatóan nem bánták, hogy rendőr irányítja a forgalmat, ez ugyanis gyorsabb haladást tett lehetővé, mintha a lámpákra kellett volna várni, sőt, többen egyfajta látványosságként tekintettek az egészre, és integettek is a kereszteződés közepén álló rendőrnek, aki a félreértések elkerülése érdekében ezúttal nem intett vissza.

Az idén már ötödik alkalommal megrendezett regionális közlekedésrendészeti versenyen hat megye 62 – közülük nyolc Vas megyei – rendőre vett részt, minden kategóriában minden megyéből a legjobbak jutottak tovább az országos megmérettetésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában