Táj és szemét

2019.05.20. 17:30

Salovci polgármesterét is megkérdeztük a hulladékégetővel kapcsolatban

Lábra kapott a hír – amint azt megírtuk –, miszerint a határhoz közeli Salovci község szemét­égető építését fontolgatja. Megkerestük a polgármestert is, aki készségesen válaszolt kérdéseinkre.

Tersztyászky Krisztina

Határvidék: Őrség, Nagyrákos – az érintetlen táj. A túloldalon Salovci polgármestere azt mondja: a település fejlesztési stratégiájában a természetvédelem és a turizmus fejlesztése az első

Fotó: Szendi Péter

Iztok Fartek válaszában közölte: a Szlovén Köztársaság Környezetvédelmi és Területvédelmi Minisztériuma új környezetvédelmi jogszabályokat készít, többek közt a hulladékgazdálkodás területén is – és minden szlovén községet vitára hívott egy építendő hulladékégetővel kapcsolatban.

Az esetleges hulladékégető csak teljes társadalmi és környezetvédelmi elfogadottság esetén épülhet meg, a vitákon és döntéseknél Salovci is ott akar lenni. A felhívásból egyébként nem lehet tudni semmi pontos adatot a tervezett létesítmény kapacitását, technológiá­ját, sem a működés feltételeit illetően – tette hozzá.

Határvidék: Őrség, Nagyrákos – az érintetlen táj. A túloldalon Salovci polgármestere azt mondja: a település fejlesztési stratégiájában a természetvédelem és a turizmus fejlesztése az első

A lakosságot ebben a szakaszban még nem szükséges bevonni a vitába, egyelőre csak arról döntöttek, hogy a község tanácsa a minisztériumtól minél több információt szeretne megtudni a hulladékégetőről. Fartek leszögezte, hogy fejlesztési stratégiája a vállalkozások bátorítását, a fenntartható zöld turizmus fejlesztését és ezek révén új munkahelyek létrehozását célozza.

– Érintetlen környezetben élünk, a Goričko Tájvédelmi Park és a Goričko Natura 2000 védett területén; az én stratégiám és elképzelésem a község fejlesztésével kapcsolatban más területeken alapul és a hulladékégető építése semmiképp sem egyezik a céljaimmal, gondolkodásommal és meggyőződésemmel – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában