Mesélő házak

2019.05.05. 07:00

Szent Imre herceg tiszteletére építették a rönöki templomot

A legenda szerint Imre herceg tiszteletére építették templomukat a rönöki hívek.

Feiszt György

1905-ben emelték az új templomot Baumgarten Sándor tervei alapján

Fotó: Szendi Péter

A vasvári káptalan 1336-ban keltezett oklevelében először említett Alsórönök falu a dombon települt ősi Rönökkel való 1950-ben történt egyesítésig önálló település volt. A két falut az 1664-es szentgotthárdi csata után menekülő török martalócok felégették. A 18. század elején a elnéptelenedett portákat a Batthyány család Bajorországból érkező katolikus telepesekkel népesítette be.

A legenda szerint Imre herceg, Szent István király fia, barátja volt az apja udvarába érkező Wolfer lovagnak, a németújvári grófok ősének, akinek vendégeként gyakran vadászott ezen a vidéken. 1083-ban történt szentté avatása után Imre hercegre emlékezve a rönöki hívek kis templomot építettek. A hagyomány úgy tudja, hogy a ferences szerzetesek által gondozott, búcsújáró hellyé lett kápolnát a 14. században bővítették templommá. Az épület 19. század végére megroskadt tetőzetét 1898 novemberében, Szent Imre napján, istentisztelet közben a viharos szél megbontotta és a templomból kimenekülő hívek közül többen megsérültek. Miután a műszaki vizsgálat az épületet életveszélyesnek nyilvánította, az egyházközség új templom építéséhez állami támogatásért folyamodott.

A Baumgarten Sándor budapesti építész által tervezett egyház alapkövét 1902 novemberében helyezték el. A Lang József szentgotthárdi építőmester által felépített új templom felszentelésére 1905. június 12-én került sor. Az ünnepségen jelen volt Széll Kálmán miniszterelnök, a szentgotthárdi kerület országgyűlési képviselője, akinek a támogatásáért külön köszönetet mondtak. Az épület a trianoni döntést követően Rönök plébániatemploma maradt, de a magyar–osztrák államhatár vonalát közvetlenül a Szent Imre-templom mellett húzták meg. 1951-ben a határövezetet létrehozó rendelet a környéket tiltott zónának nyilvánította, és az egyházi szertartásokat megtiltotta.

1905-ben emelték az új templomot Baumgarten Sándor tervei alapján
Fotó: Szendi Péter

A kommunizmus éveiben a bezárt templom tornyát határőrző objektumként használták, és az épület pusztulásnak indult. A teljesen kifosztott, de statikailag stabil állapotú templomot a vasfüggöny lebontása után az osztrák és magyar állam, valamint a kismartoni és a szombathelyi egyházmegyék összefogásával újjáépítették.

Ünnepélyes felszentelését 1992. szeptember 20-án Konkoly István szombathelyi és Stefan László eisenstadti megyés püspökök végezték. A környék lakói itt ülik meg a Szent Imre-búcsú ünnepét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában