Citera, ének, kiállítás

2019.05.29. 07:00

Tizenkilencedik pünkösdi koncertjét tartotta az őrségi művészeti iskola

Pünkösdi koncertet adtak hétfő délután az Őrségi Kistérségi Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, akik nemcsak vasi, hanem zalai településekről is érkeztek a művelődési házba.

Nemes Judit

Jövőre húsz esztendeje lesz, hogy létrejött az őrségi gyermekek művészeti képzését összefogó intézmény, amelyben zeneművészeti és kézművességi oktatásban vehetnek részt a térség tehetséges gyermekei. Hagyomány, hogy pünkösd idején bemutatót adnak az énekes, zenész és képzőművész növendékek az intézményhez tartozó valamely képzési helyen: tavaly Bajánsenyén, idén Őriszentpéteren gyűltek össze a fiatalok és szüleik az ünnepi alkalomra.

Erdélyiné Horváth Terézia intézményvezető köszöntőjében elmondta: – Az iskola megalapításakor az volt a szándékuk, hogy a székhelyen és a kihelyezett tagozatokon a népzenével és a népi kismesterségekkel, képzőművészettel ismertessék meg a gyermekeket. A pünkösdi koncerten az év közben elért haladásukból, fejlődésükből adnak ízelítőt a különböző művészeti ágakban tanulók. Célunk, hogy meghozzuk a gyermekek kedvét a fellépésekhez.

A zeneiskolások felváltva léptek a közönség elé a másfél órás programban: ének, citera és zongora tanszakosok bemutatóit figyelte a népes hallhatóság.

Az elmúlt hónapokban tanultakat mutatták be a gyerekek, szüleik nagy örömére Fotó: Szendi Péter

Széles repertoárral készültek a diákok: a népzenei, a népi ének és a klasszikus zene spektrumát ölelték fel az előadott darabok. Témát tekintve is bő választékot kínáltak a kíváncsi füleknek: nemcsak pünkösdhöz köthető, hanem a többi között balladák és életképeket ábrázoló dalok, rajzfilm főcímdal, valamint ismert komolyzenei darabok hangoztak el.

Az előadásokat követően az intézményvezető megköszönte az oktatók egész éves munkáját: Pusztainé Sebők Lívia citera- és népiének-tanár, Pusztai Zoltán, citeratanár, Kozó Józsefné és Boldogh András, zongora­tanárok, Tóth László grafika-, valamint Farsang Adrienn kézművességtanár vett át ajándékot és virágot.

A kézműves növendékek sem maradtak háttérben: munkáikból kiállítást állítottak össze, amelyet a pünkösdi koncerttel párhuzamosan a művelődési házban mutattak be. A tárlatot a napokban pedig az őriszentpéteri művészeti iskolában tekinthetik meg az érdeklődők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában