Tűzoltók védőszentje

2019.05.05. 20:57

Tűzvész és a bűn tüze ellen is imádkoztak

Szent Flóriánhoz imádkoztak tegnap a szombathelyi székesegyházban a város elöljárói, a vasi katasztrófavédelem vezetői és szombathelyi tűzoltók: a 202 évvel ezelőtt pusztított tűzvészt idézi a város fogadalmi miséje.

Bakos Ágnes

„Szent Flórián, erős lelkű pártfogónk, könyörögj érettünk” – hallhatták a szentmisén Császár István plébánost. 1817-ben pusztította el hatalmas tűzvész Szombathely nagy részét, korabeli lap leírásából szólt részlet a misén: sebesen hömpölygött a láng, éjjel volt, nappali világosságban, sokan elpusztultak.

Hagyomány a fogadalmi mise a székesegyházban

Azóta, immár 202 éve a város elődöktől örökölt fogadalmi ünnepe Szent Flórián vértanú napja, azért imádkoznak ilyenkor, hogy oltalmazza meg isten a várost a természeti csapásoktól, különösen a tűzvésztől. Császár István azt is hozzátette: „gonosz vágyaink lelket emésztő lángjai ellen” is szóljon a könyörgés, valamint anyák napja lévén az édesanyákért és Szombathely minden lakójáért is imádkoztak húsvét harmadik vasárnapján. A misén ott voltak a város elöljárói, mások mellett Koczka Tibor és Illés Károly alpolgármesterek.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviseletében többek között Seper András ezredes. Velük imádkoztak szombathelyi plébániák képviselői és tűzoltók, akik a templom előtti téren öt tűzoltóautót sorakoztattak fel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában