Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara

2019.05.06. 20:00

Városi elismerést kapott a tizedik tavaszi koncertjét vezénylő Szilágyi Miklós

Különleges tavaszi koncerttel örvendeztette meg közönségét Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara. Idei estjük tematikáját ezúttal nem egységesen musicalek vagy operaslágerek adták: karnagyuk, Szilágyi Miklós vezényletével töltött tíz esztendejüket foglalták össze a két és fél órás koncerten.

Nemes Judit

Szilágyi Miklós az évforduló alkalmából darabot írt a zenekarnak

Fotó: Ohr Tibor

Hosszú hónapok gyakorlása előzte meg a szombat esti koncertet Kőszeg Város Koncert Fúvószenekaránál, november vége óta készültek hagyományos tavaszi fellépésükre, amely kiemelt jelentőséggel bír a zenekar életében: minden évben ezen alkalommal mutatják be legújabb műsorukat. Idén a zenekar karnagya, Szilágyi Miklós komponálta Decem anni ősbemutatóját hallgathatta a Jurisics-vár Lovagtermét megtöltő vendégsereg; a mű nemcsak első előadásának apropója miatt volt különleges. Ahogy a címe is jelzi: Tíz évről szól, amelyet a zenekar karnagyanként töltött a művész.

- Az alkalomból egy olyan műsort raktunk össze, ami az elmúlt hangversenyek tematikához tesz hozzá még egy plusz darabot, vagy olyat, amit már játszottunk, vagy amit más formában adtunk elő és van olyan is, amit egyáltalán nem hallhatott még tőlünk a közönség – emelte ki a karnagy, aki a Decem annit az együttesnek írta irántuk való tisztelete jeléül. A mű egy fúvós divertimento, szórakoztató, könnyed hangvételű darab – amit az est folyamán tapsviharral fogadott a hallgatóság. A koncerten városi elismeréssel jutalmazták Szilágyi Miklóst: Huber László polgármestertől a jubileum alkalmából, magas szintű szakmai munkájáért elismerő oklevelet vett át. A város első embere méltatásában úgy fogalmazott: fantasztikus tudásáról adott tanúbizonyságot az eltelt tíz évben, nagyon sok élményt nyújtott a kőszegieknek.

Hozzátette: A zenekar 150 éves évfordulója alkalmából tartott koncert, a tavaszi hangversenyek, a zenei átdolgozások dicsérik a karnagyot. Bakos György, Kőszeg Város Koncert Fúvószenekarának elnöke is köszöntötte a tehetséges művészt. – Nem volt könnyű az út idáig, most meg már csak nehezebb lesz, hiszen van egy mérce, és az alá senki sem kívánkozik. Szilágyi Miklós 2009. december 3-án belépett a próbaterembe, azóta folyamatos az a munka, amit vártunk tőle. Pontosságot, friss, új muzsikát, összefogást, összetartást, jó szót – akár dicsérőt akár elmarasztalót -, de megalapozottat. Szakmai tudást, jó füleket, jó műsorválasztást – emelte ki az elnök, aki a zenekar ajándékát adta át a jubiláló karmesternek.

A két és fél órás koncert zenei kínálata rendkívül változatos volt: a komolyabb és a szórakoztatóbb alkotásoknak is adtak helyet a repertoárban: L. van Beethoven – Szörényi L.: István, a király – nyitánya, Szilágyi Miklós hangszerelésében, A. Dvořák: IX. e-moll szimfóniája 4. tétel Finálé, Samuel R. Hazo: Solas ané, E. Huckeby: The Golden Circle, C.M. Schönberg: Miss Saigon, J. Williams: Star Wars Saga, Szilágyi Miklós: Decem anni, R. R. Bennett: Suite of Old American Dances, J. Warrington: Dixieland Jamboree és Lerch István: Charlie '18. A hangverseny osztatlan sikert aratott a közönség körében. Vastapssal nemcsak a koncert végén köszönték meg a zenészek színvonalas előadását: minden darabot tapsviharral üdvözöltek.

Szilágyi Miklós az évforduló alkalmából darabot írt a zenekarnak
Fotó: Ohr Tibor

Nem hiába: kitettek magukért a zenészek; a hangok a helyükön voltak, tiszta dallam, jól felépített játék jellemezte egész estet. Letagadni sem tudták volna: élvezték a játékot, akárcsak a hallgatóság. Az esten elhangzott a számos remekmű között Bakos Márton, az együttes egyik szaxofonosa kalauzolta a vendégeket, aki nemcsak a zenekar és a dalok kapcsolódási pontjait emelte ki, hanem az elmúlt esztendőben a fúvósoknál történt változásokról, eseményekről, tervekről is beszélt a közönségnek. A műsorban először Beethoven: István a király című nyitánya csendült fel, ezt eddig önállóan még nem adták elő egyetlen fellépésükön sem: az eddigiekben az István, a király című rockopera feldolgozásait, tavaly pedig már a teljes keresztmetszetet mutatták be, amit Szilágyi Miklós hangszerelt fúvószenekarra – hangzott el a felvezetésben.

A koncert számvetés is volt – szó szerint –, az elmúlt tíz esztendőt összegezték: évente 90 próbán, 30-40 szereplésen, és több száz kilométer utazáson vannak túl, valamint számos új művet is bemutattak minden esztendőben, amely alkotások közül jópár karnagyuk nevéhez fűződik. A művész főiskolai diplomavezénylése egyik tavaszi hangversenyük volt, az egyetemi diplomakoncertjén pedig minősült a zenekar is. Új taggal is bővült a fúvós család: Vágfalvi Simonnal, aki szombaton először lépett fel az együttessel hangversenyen. Szokásos, május 1-jei ébresztőjükre is visszaemlékeztek, kiemelték, hogy egyre hosszabb az út, amit bejár és végig zenél az együttes. Az idén változtattak a menetrenden, korán reggel muzsikáltak a Fő téren, a lakótelepen és a város különböző pontjaihoz érve vitték a fúvós muzsikát szerte a városban.

 

Sportos zenészek is tagjai a kőszegi fúvósoknak: a labdarúgók és a küzdősportokat űzők mellett maratoni futóikra is büszkék: Dubrovnikban félmaratont teljesített négy fiatalember: Biegner Andrásra, Bertalan Gáborra, Horváth Szilárdra és Horváth Andrásra. Soron következő koncertjeikről is volt szó: Szentgotthárdon, Mosonmagyaróváron, Dunaszigeten lépnek fel, valamint közreműködnek a Kőszegszerdahelyi Önkéntes Tűzoltók Jubileumi programjában is. Kőszegen pedig a nyári térzenéken lehet hallgatni az együttest. Pályázaton is indulnak: ha nyernek próbatermük hang és hőszigetelt ablakokat kaphat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában