Háború kezdődött a kommentszekcióban

2019.05.08. 17:30

Csontot a kutyának? – Veszélyes lehet az állat számára a nyers eledel

A közelmúltban több kutya is bekerült a szombathelyi állatkórházba azért, mert a gazdáik csontot adtak nekik. A rendelő Facebook-oldalán osztotta meg a történteket. A kommentszekcióban pedig hatalmas „háború” kezdődött az úgynevezett BARF étkezést pártolók és az azt ellenzők között.

Lakosi Gabriella

Könnyen műtőasztalra kerülhet kedvencünk

Fotó: VN-Archív

Megkerestük dr. Varjú Gábor állatorvost, hogy megtudjuk, mi a szakmai vélemény a négylábúak nyers táplálékkal való etetéséről. Elmondta, a kamarai újság is foglalkozott mostanában a témával, ugyanis egyre több gazdi tér át az ilyen élelmezésre. De mi az a BARF?

Az Amerikából induló módszer lényege, hogy az állatok nem kapnak semmilyen tápot vagy konzervet, csak nyers alapanyagokkal etetik őket. Az étrend 40 százaléka nyers húsos csontból, 30 százaléka nyers zöldség-gyümölcsből és ugyanennyi színhúsból áll. Akik ezt a trendet követik, azt mondják, természetesebb, nem tartalmaz mesterséges anyagokat. Úgy gondolják, ez közelebb áll ahhoz, amit az állatok a vadonban is fogyasztanának.

Az állatorvos ugyanakkor azt mondja, a nyers hús sok fertőzés, baktérium hordozója lehet, és férgességet is okozhat. A magyar ajánlás szerint a kutyák esetében háromhavonta javasolják a féreghajtást. A nyers étrend mellett ezt havonta meg kell tenni, mert sokkal nagyobb a kockázat.

Az ilyen célra árult húsok ráadásul ipari melléktermékek, sokszor semmit nem tudni a szállítási vagy tárolási körülményeikről, míg az állateledel-gyártóknak nagyon komoly szabályoknak kell megfelelniük. Aki pedig azt hiszi, a házi kedvenc önmagától is ezt fogyasztaná, ha a természetben élne, az gondoljon bele: a vadonban a farkasok öt-hat évig élnek, a házi kedvencek pedig akár háromszor ennyi ideig is köztünk maradhatnak, ha figyelünk az egészségükre.

Könnyen műtőasztalra kerülhet kedvencünk
Fotó: VN-Archív

Dr. Varjú Gábor szerint a jó minőségű tápokban a fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok aránya biztosan megfelelő a kutya életkorának, méretének, fajtájának. Ezt a precíz összeállítást otthon szinte lehetetlen kivitelezni, így hiánybetegségeket is okozhat a nyers eledel.A legnagyobb problémát mégis a csont okozhatja.

A természetfilmekben is láthatjuk, hogy a vadállat, ha elejtette a prédát, csak a húst fogyasztja el, a csontvázat otthagyja. Ez nem véletlen, a kutya sem tudja ezt nagyobb mennyiségben megemészteni. Evés közben ráadásul el is akadhat akár a nyelőcsőben vagy a vastagbélben. Így komoly, orvosi beavatkozást igénylő székrekedést is okozhat.

Az állatorvosok azt tapasztalják, hogy amióta divatba jött ez a fajta étkeztetés, azóta megugrott a csontevéstől megsérülő, megbetegedő kutyák száma. Hivatalos statisztika ugyanakkor erről még nincs.

Dr. Varjú Gábor tehát azt javasolja, válasszuk inkább a nagy szakértelemmel összeállított tápokat, ne kísérletezzünk a konyhában, ezzel ugyanis veszélybe sodorhatjuk kutyánk egészségét. Különösen akkor kerülendő a nyers táplálékkal való etetés, ha a háztartásban veszélyeztetett személyek (kisgyermekek, terhes nők, idős vagy krónikus betegségben szenvedő emberek) élnek, illetve terápiás kutyákat sem szabad ilyen diétára fogni – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában