ünnepség

2019.05.01. 15:33

Zászlót kapott a jáki iskola

Az iskola névadójára, Jáki Nagy Mártonra emlékeztek a hétvégén az oktatási intézményben. Az ünnepségen zászlót avattak és hagyományteremtő szándékkal történelmi versenyt rendeztek.

Nemes Judit

Fotó: A szerző

Ünnepséggel indították a szombatot a Jáki Nagy Márton Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolában: helyi és távolabbi intézményekből érkező osztályok sorakoztak fel az udvaron, hogy tanúi legyenek az iskola zászlója megszentelésének és feltűzzék rá az első szalagot.

Fotó: A szerző

Az ünnepség apropója Szent György napja volt, a katonáról, keresztény vértanúról nevezték el az apátsági templomot: minden esztendőben az április 24-hez legközelebbi vasárnapon tartják a búcsúját. A templom névadója mellett annak alapítójáról, Jáki Nagy Mártonról is megemlékeztek. Az idei alkalom különleges volt: zászlót szenteltek a néhai vasvári, zalai ispán emlékére és történelmi versenyt szerveztek környékbeli iskolák diákjainak részvételével. Nagy Márta igazgató beszédében hangsúlyozta, hogy az avatási ünnepségen az iskola életében meghatározó pillanatoknak voltak tanúi, hiszen megfogalmazása szerint a zászló egy közösség múltjának, jelenének, önazonosságának egyik legfontosabb szimbóluma.

Fotó: A szerző

– A lobogó a honnan, miből jövünk, és a hogyan, merre tartunk eszmeiségét kell, hogy hordozza minden régi, jelenlegi és leendő tanuló előtt – emelte ki. Az intézményvezető felolvasta Jáki Nagy Márton leszármazottjának, Szelestey Attilának az alkalomból írt levelét, majd dr. Rátkai László a Jáki Szent György templom esperese felszentelte a zászlót, amelyre az első szalagot is feltűzték. A lobogó színére az iskola új szimbólumát hímezték: háttérben a templom, előtte annak alapítója, alul pedig az oktatási intézmény főbejárata látható; a hátoldalon koronás kiscímert helyeztek el.

Fotó: A szerző

Az ünnepségen megnyitották az első alkalommal meghirdetett Jáki Nagy Márton történelmi versenyt is: öt iskola hét csapata – a helyi diákokon kívül szentpéterfai, egyházasrádóci, vépi és vasszécsenyi tanulók tették próbára történelmi ismereteiket és ügyességüket.

Fotó: A szerző

Három helyszínen – a templomdombon, a sportpályán és a múzeumkertben tíz állomás várta a fiatalokat: a tudáspróbák mellett célbalövés, csatabárddobás, akadálypálya, dramatizálás várta a csapatokat. A versenyzők a megmérettetésre honfoglalás kori jelmezt húztak, amelynek kivitelezését is pontozta a zsűri. A hagyományteremtő szándékkal életre hívott történelmi vetélkedő csapatainak küzdelmét a helyiek nyerték, második helyen az egyházasrádóciak, a harmadikon a vépiek végeztek. Egyéniben vendég győzelem született: első helyen a vépi Fazekas Bertalan végzett. Dobogós lett az egyházasrádóci Jurasits Kristóf és a jáki Szabó Balázs. A tartalmas programokban bővelkedő napon közös ebédre is várták a résztvevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában