Díszvendég

2019.06.28. 07:00

101 évesen visszatért az iskolába – Pacher Erzsébet 81 éve érettségizett a Tekiben

Erzsi néni 81 év után, 101 évesen tért vissza csütörtökön egykori iskolájába, a Tekibe, ahol az egyik osztályterem ma is úgy néz ki, mint egykor.

Budai Dávid

Pacher Erzsébet 1938-ban, 81 éve érettségizett a Kőszegi Evangélikus Szakgimnáziumban (Teki), ami akkoriban egy bentlakásos evangélikus leánygimnázium volt. Csütörtökön délután a 101 évesen is kitűnő egészségnek örvendő Elisabeth néni újra átlépte egykori iskolája küszöbét.

– Úgy éltünk itt, mintha odahaza lettünk volna, igaz, a vizsgáktól nagyon féltünk – meséli Erzsi néni, pedig egy korabeli évkönyv tanúsága szerint nem volt mitől tartania, hiszen jó tanuló volt. Erzsi néninek egy olyan osztálytermet is meg tudtak mutatni, ami éppen úgy néz ki, mint amikor ő ide járt. Az egykori magyar szaktanterem (ma kiállítóterem) – az ötvenes években lefestett, majd később helyreállított – freskói pár évvel azelőtt készültek, hogy Erzsi néni leérettségizett volna – mondja Illés Péter, az iskola igazgatója.

 

A Pacher családnak egykor Locsmándon, Szentgotthárdon és Répcevisen volt téglagyára. A II. világháború idején Pacher Erzsébet Szentgotthárdon élt, majd közvetlenül a háború után Locsmándra költözött. Hatan voltak testvérek, négy lánytestvére közül hárman ugyan megházasodtak, de gyermeke egyiküknek sem született, öccse pedig a háború utolsó napján Berlinben esett el. Erzsi néni később megházasodott, fia született, férjét azonban korán elveszítette, míg gyermeke autóbalesetben hunyt el. Erzsi néni azóta egyedül él, gondozónője vigyáz rá. – Pár hete egy képeskönyvet lapozgatott, amikor meglátott egy régi képet iskolájáról. Egyből előjöttek a régi emlékek, ezért úgy határoztunk, meglepjük Erzsi nénit és megszervezzük az iskolalátogatást – meséli Norbert Pingitzer.

A Kőszegi Evangélikus Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium idén ünnepli alapításának 120. évfordulóját, az évnyitóra és később az évfordulós ünnepségre is meg fogják hívni Erzsi nénit, akire mint díszvendégre számítanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában